IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След близо месец пауза Русия отново изстреля залп ракети към Украйна

Шести ден продължават опитите за обкръжение на Авдиевка и руските усилия се забавят, отчитат военни анализатори

07:26 | 16.10.23 г. 20
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След пауза от 21 септември Русия отново използва ракети за обстрел над Украйна. В ранните часове на 16 октомври ВВС на Украйна предупреди за ракети, насочени към Днипропетровска и Кировоградска област, и за група дронове към Миколаев. Атаки с дронове са регистрирани още и в Миргород, където имаше и ракетни удари, Хмелницки и Староконстянтинов (Западна Украйна). От Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) уточняват, че в атаката са използвани 1 балистична ракета "Искандер" и пет авиационни бомби Х-59, както и 12 бойни дрона. Системите за противовъздушна отбрана са свалили 11 дрона и две ракети Х-59.

За последно Русия използва дронове за масова атака към украински градове в ранните часове на 12 октомври.

Военни анализатори коментираха затишието в последните седмици с желанието на Русия да натрупа резерви за зимата, когато се очакват нови масови обстрели на енергийната инфраструктура. Сега Украйна е по-подготвена след получените от западните партньори средства за противовъздушна отбрана, включително и няколко системи Patriot, германски Iris-T и други.

При последната среща от формата "Рамщайн" украинският президент Володимир Зелнски е договорил и ПВО "под аренда" за зимния сезон.  

Русия използва най-модерните си ракети, за да спре износа на украинско зърно

Русия използва най-модерните си ракети за обстрел на пристанищната инфраструктура в Одеса и по градовете на р. Дунав, както и за складовете за съхранение на зърно, съобщават от британското военно разузнаване. Според техните данни от средата на юли, когато Москва се отказа от зърнената сделка, позволяваща на Украйна износа на пшеница и селскостопански продукти през коридори в Черно море, руските ракети са унищожили 280 хил. тона пшеница.

"Създадени, за да поразяват цели като военни кораби и летища, днес те се използват за дестабилизиране на цените на храните и за унищожаване на украинската зърнена индустрия", пишат от военното разузнаване и допълват, че силозите не са признати от нито една организация за законна военна цел.

Шести ден продължават опитите за обкръжаване на Авдиевка

Интензивни остават боевете в направленията Купянск, Маринка и Авдиевка, става ясно от сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 599-я от началото на пълномащабната война. Общо директните сблъсъци по фронтовата линия са 70, което е над средния брой в предишните седмици. От 10 октомври обаче атаките и от двете страни се активизират.

Шести ден продължават опитите на руските сили да обкръжат Авдиевка - в началото на миналата седмица ръководителят на направление "Таврия" ген. Олександър Тарнавский съобщи за три батальона и множество бронирана техника и танкове, които се насочват към Авдиевка. Преди ден украинските военни коментираха, че са знаели за готвената атака и това се потвърждава от оскъдните съобщения на руските военни кореспонденти, които информират за минни полета, забавили съществено настъплението на бронираните машини.

Руският президент Владимир Путин обяви офанзивата край града като края на украинското настъпление, но военни кореспонденти са на мнение, че е прекалено рано да се каже, че атаката ще има по-широк обхват, както и прекалено рано да се неглижират действията на украинците.

Институтът за изучаване на войната (ISW) обръща внимание, че в интервю, излъчено в неделя (15 октомври) руският президент описва операцията край Авдиевка и Купянск като "активна защита", докато представителят на Русия в ООН Василий Небензя отбеляза на 13 октомври, че това е "активна военна операция" и "офанзива".  

Според военните анализатори няма данни, че руснаците са удържали докладваните досега успехи и е видно, че операцията се забавя. И украински, и руски военни кореспонденти съобщават, че опитите за "незабавна атака" и пробив не са били успешни. ISW отбелязва, че забавянето може да се дължи и опити за прегрупиране на руските сили и че е възможно да има ново активизиране на бойните действия и опити да бъде обградена Авдиевка в следващите дни.

В своя обзор Министерството на отбраната на Русия отбелязва отбити атаки по няколко направления на фронта и съобщава за свалени дронове над Брянска и Белгородска област. Преди ден украинските военни унищожиха подстанция, което доведе до спиране на електрозахранването на военни обекти в Белгородска област.

Руски военни кореспонденти съобщават за напредък на украинците около Маринка и Бахмут - и двата града в Донецка област са напълно разрушени, както и за незначителен напредък западно от Роботине към Ривне в Запорожката област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 16.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 4
valentino29
преди 7 месеца
"Израел отказа посещение на Зеленски, не бил сега моментът"https://x.gd/1t5rF,"The Washington Post: Саудитският принц накара Блинкен да чака цяла нощ за среща. Египет и Саудитска Арабия оказаха съпротива на американското ухажване"https://x.gd/7U70l
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 16
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
До: Tikva007 3те дни си ги измислили в Киев? Хахааа, ама наистина ли бе дееббил?? Явно москалските рупори живеят в Киев и Лукашенко също, и това само на първо четене!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
Гледам работното време на тpoла копейник, дето шляпа минуси на вражеските постове през прокси, е свършило към 16:00. По това време и другите копейници приключват работа и започва весело разлистване на брошури да видят къде е най-евтината водка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 7
mr. Yoda
преди 7 месеца
Като гледам минусите, тук има достатъчно *** пропагандисти за пропагандистки сайт. Трябват само едни 4000 кинта на няколко калпака и 1 зелена фуста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 14
khao
преди 7 месеца
До: Tikva007 ти като обикновен лъжжец и копейка помниш избирателно... има бол видеа из нетя, на заплахи и обещания сте щедри! Медведев изтрезня ли? имам спешна нужда да ме заплаши с ядрен удар.. хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 8
Tikva007
преди 7 месеца
До: 0pk: Значи ти си по-дълбоко запознат с плановете на руснаците. Аз като обикновен потребител на публична информация, не помня нито Путин, нито някой от правителството и властовите структури да е обявявал *3 дни* за Киев или за какъвто и да било етап от СВО. Но помня, когато Арестович понесе партенката за *3-те дни*. И в дискусиите ви тук не съм участвал до есента на 2022, така че ако някой от вас е писал за такъв срок, съм го пропуснал. Коментирам какво аз съм чул и видял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 8
0pk
преди 7 месеца
До: Tikva007 значи определно е имало план за бързо действие, но се разчиташе на адекватна отсрещна реакция на украинците, сами да изринат натовските ***, окопали се във властта. За радост на евроатлантиците, техните протежета удържаха и сега работят ефективно в защита на американските инвестиции в украина. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 8
Tikva007
преди 7 месеца
До: 0pk: Най-смешното е, че тези *3 дни* си ги измислиха в Киев. Арестович беше този, който размаха няколко брутални фейка и този беше единият. Това стана и любимата дъвка на ЦИПсО и техните трроллове тук. Нито някой в Москва, нито някой тук от симпатизиращите на Русия е заявявал 3-дневни срокове. Ако я питаш нулата под теб, кой и кога е задал такъв срок за СВО, ще ти отговори *вие*. В този кюп са всички с различно мнение и обясненията за всичко, което не може да си обясни с разум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 9
0pk
преди 7 месеца
До: khao да, кухич - никой не може да се мери по низост на интелекта и скоростно крякане с умнокрасивитети като вас, неспособни две смислени изречения да напишат. Тъй че, колкото по-малко крякате, толкоз по-малко ше се излагате. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 21
khao
преди 7 месеца
До: 0pk не ми се прави на много умен,, къвто не си, а слушай баш копейката дето ви е супервайзер....и кво е написал, той е "доказан"разбирач!... и щом ти каазва че с крякане не става... спираш да крякаш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още