IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна удари за първи път по Санкт Петербург с дрон, прелетял 1250 км

Русия започна настъпление по всички фронтове в Украйна

08:07 | 19.01.24 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

С дрон за 350 долара, прелетял 1250 километра, Украйна за първи път е ударила по цели в Санкт Петербург, съобщи министърът на стратегическата индустрия Олександър Камишин по време на дискусия в рамките на Световния икономически форум в Давос. "Асиметричаната война ще изисква все повече такива дронове", допълни още той.

Камишин не коментира каква е била целта на атаката, но в ранните часове на 18 януари Министерството на отбраната на Русия съобщи за отблъснати атаки с дронове над Московска и Ленинградска област. В социалните мрежи обаче се появи информация, че дрон се е взривил на територията на най-големия петролен терминал в Балтийско море - на компанията "Петербургски петролен терминал". Части от дрона са попаднали и по пристанището, където е избухнал пожар. Няма данни за пострадали хора при тази операция.

От компанията, оператор на терминала, потвърдиха пред ТАСС за атаката и паднали отломки на дрона, но отрекоха да има пожар, а съоръжението работи в нормален режим.

Преди няколко дни огромен пожар - на площ от 70 000 кв. м, избухна в склад на търговеца Wildberries край Санкт Петербург. Причините за инцидента се разследват, но първоначалните данни сочат за повреда в електрическата мрежа, а противопожарната система е била изключена заради фалшиви тревоги в последните дни.

Вече не можем да си представим тази война без дронове, коментира още Камишин в Давос, а Русия бързо се адаптира към новите условия, смятат от своя страна във военното разузнаване на Украйна (ГУР). Оттам за пример дават ракетите Х-101, които вече са различни от тези, използвани през 2022 година - имат системи за защита, по-добра навигация и т.н., както и масово се използват дронове - купувани от Иран.

Германското издание Bild отбелязва, че ударите по големите градове може да зачестят, след като Украйна показа и дрон с реактивен двигател собствено производство. Това може да окаже натиск към руските власти, се казва в публикация.

Русия тръгна напред по всички части на фронтовата линия

Руските военни започнаха натиск по всички линии на фронта, става ясно от данните на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна. В 694-я ден от началото на пълномащабната война е имало почти 130 директни сблъсъка. В последните дни интензивността на фронтовата линия се засилва, а под непрекъснат артилерийски и минометен обстрел остават повече от 110 населени места около фронтовата линия.

Най-горещата линия си остава Таврийското направление - около Авдиевка са отблъснати 44 атаки около Новобахмутивка, Новокалиново и коксовия завод. Украинските военни продължават да задържат настъплението около разрушената Маринка, отблъсквайки 15 атаки в региона. Ръководителят на това направление ген. Олександър Тарнавский посочи, че руските военни връщат колоните тежка бронирана техника и отново има големи загуби, както и в началото на настъплението към Авдиевка в първите дни на октомври.

Руски журналисти обявиха, че Русия е окупирала Веселе край Бахмут, но засега няма потвърждение на тази информация от независим източник. Това населено място дава достъп до пътната артерия Т0513, отбелязва Институтът за изучаване на войната (ISW).

Руските части оказват натиск и в направленията към Купянски Лиман. Украинските части, от своя страна, опитват да разширят зоната си на действие по левия бряг на Днепър, където има отблъснати над 11 руски атаки. Геолокализирани данни показаха разрушено с изстрели от HIMARS съоръжение за електронна борба край Нова Каховка. От руското Министерство на отбраната съобщават за унищожени 91 дрона над различни части от окупираните територии, включително и над Нова Каховка и Чонгар (Крим) и над Брянска област в сутрешните часове на 19 януари.

Свалянето на самолета А-50 над Азавско море разстрои графика на патрулиращите руски самолети в региона, посочват още от ВВС. Очакванията са скоро към региона да бъде насочен нов разузнавач.

Франция ще достави шест гаубици Caesar на Украйна до дни

Украйна ще получи шест гаубици Caesar от Франция в следващите дни, анонсира министърът на отбраната на Франция Себастиан Лекорну пред радио France Inter. Той посочи, че до 2025 година страната ще произведе още 72 гаубици, което означава значително ускоряване на производството - преди то е отнемало по 30 месеца, а сега - около 15 месеца.

Не е ясно обаче дали част от това производство ще бъде насочено към Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с френския си колега Еманюел Макрон, благодарейки му за "десетките артилерийски системи Caesar и боеприпаси за него", които ще бъдат предадени на Украйна през 2024 година.

Франция стана инициатор и на "артилерийската коалиция" за Украйна. Лекорну уточни, че се увеличават и доставките на снаряди. В периода февруари 2022 - април 2023 година Франция е доставяла по 1000 снаряда на месец, а в следващите месеци - по 2000. Очакванията са през 2024 година Париж да успее да доставя по 3000 снаряда месечно за Киев, като се използва барут от рециклирането на неизползвани муниции.

Френският министър на отбраната обаче отбеляза, че ЕС е доставил едва 300 хил. артилерийски снаряда на Украйна досега, от обещаните 1 млн. до март 2024 година.

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че планира да посети Украйна през февруари, за да финализира споразумението за гаранции за Украйна, подобно на подписаното преди дни между Киев и Лондон.

Срив на енергийната система в части от Крим

За няколко часа електроенергийната система на Крим се срина вечерта на 18 януари. Назначената от Москва администрация съобщава за проблеми в газовата електроцентрала в Балаклава. Това остави без електрозахранване Саки, Севастопол, Феодосия, Джанкой и Керч.

Според губернатора на Севастопол Михаил Развожаев причината е сработване на системата за сигурност, което е изключило два блока, но тревогата е "фалшива" и авария няма. Малко по-късно електрозахранването беше възстановено.

Според заявките на Киев Крим ще бъде в центъра на бойните действия през тази година.

В последните седмици в различни части на Русия заради аварии беше спряно топлоподаването, като анализатори отбелязват, че една от възможните причини е липсата на добра подготовка за зимния сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 19.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 3 месеца
До: Ckъcaнa_Ушaнka то и ти беше на магистралата, но времената се менят... :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 13
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 3 месеца
До: Скъсана_п а ч а Ти кво правиш тука бе, нали беше в лудницата? Я обратно да те заземяват .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 27 rate down comment 17
sssaaa
преди 3 месеца
До: cyclop, Демокрация е когато ти биеш другия, а терористичен акт е когато другия бие по теб. В момента медиите и официалната власт в страната ни е ориентирана ПроАмериканско, поради което всичко, което прави Русия е терористично. Защо сега в Газа не се пише за ГЕНОЦИД? Ами защото зад тези зверства над цивилни и гражданска инфраструктура от страна на Израел е с подкрепата на Америка - финансова, военна и политическа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 26 rate down comment 15
sssaaa
преди 3 месеца
До: Скъсана_Ушанка, Дезертирал, преднамерените Руски удари по цивилни сгради е поради укритие на военни части вътре, като случая от 17.01. в Харков, където са били настанени 80 Френски наемници от които вече 60 са в чували и Макарона ги прибира днес във Франция за да ги предаде в насипно състояние на Роднините им. За съжаление тази така наречена от ВАС - ДЕМОКРАЦИЯ не споделя всичката информация във връзка с причините за ударите на Русия в Украйна по цивилна инфраструктура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 39
Скъсана_Ушанка
преди 3 месеца
До: cyclop Ооо, така ли? В такъв случай пPaccия е държава терорист с ежедневните си обстрели по цивилни сгради.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 10
cyclop
преди 3 месеца
Това е терористична атака, не военна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 31
evlogi
преди 3 месеца
Чудеса постигнаха бурлаците.Съживиха и уголемиха НАТО, създадоха истинска идентичност на украинците, събудиха Запада за нуждата да модернизира и инвестира в армиите и военната си промишленост,и като бонус попаднаха здраво в пълна зависимост от Китай...Страхотни успехи,няма що..и то за една ивица земя в Украйна, щото ще кажеш,че им липсва земя.Ол.иг.оф.ре.ни си бяха и такива ще си останат..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 35 rate down comment 25
sssaaa
преди 3 месеца
До: 0pk, е то според Фекалната зелка те отдавна нямат ни ракети, ни хвърчила, ни кораби, ни армия. Ама не казва как така Русия до сега е с 1 мобилизация от 300к военни, а Укронацистите събират къде що мъже и жени има, без значение студенти или не. Даже сега тези Украинци, които не искат да отидат на фронта им се премахва достъпа до здравни заведения - много хуманно и е поредното Евроатлантическо, демократично дело. А бе Франсето Макрон, днес ли връща телата на загиналите 60 наемника от Харков?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 38 rate down comment 24
0pk
преди 3 месеца
До: zelka007 конвулсиите на бесните евроатлантически старчета :] Няма ли скоро да им свършат танковете и бетеерчетата на рашките бре зелков? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 24
sssaaa
преди 3 месеца
До: zelka007, Фекален, не бяхте ли в пролетно-лятна есенна контра-атака през зимата или нещо се бъркам? Бахмут си го връщахте за 7 дни, а Токмак и Мариопул за 30 дни ни беше обещал тук във форума. Сега последно напред ли се движите или назад? С иреч казано в атака ли сте или в отбрана?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още