IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия изпреварва Саудитска Арабия и вече е водещ доставчик на петрол за Китай

В топ 10 на най-големите доставчици влизат Ирак, Малайзия, Оман, ОАЕ, Бразилия, Ангола, Кувейт, САЩ

17:48 | 20.01.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия е изпреварила Саудитска Арабия и е станала най-големият доставчик на суров петрол за Китай през 2023 г., показват данни от събота, цитирани от Ройтерс.

Пекин се противопоставя на западните санкции срещу Русия заради войната в Украйна и се възползва от ситуацията, за да купува огромни количества петрол с отстъпка.

Русия е изпратила рекордните 107,02 млн. метрични тона суров петрол в Китай, което се равнява на 2,14 млн. барела на ден, показват данните на китайските митници. Един метричен тон се равнява на 7,3 барела. Увеличението на доставките на годишна база е от 24,1%.

Страната изпреварва Саудитска Арабия, която е на второ място с близо 86 млн. метрични тона. Доставките намаляват с малко под 2% на годишна база, като кралството губи позиции заради по-ниската цена на руския суров петрол.

На трето място е Ирак с 59,26 млн. метрични тона, като доставките нарастват с 6,8%.

В топ 10 на най-големите доставчици на петрол за Китай влизат още Малайзия, Оман, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Бразилия, Ангола, Кувейт, САЩ. Няма данни какви са доставките от Иран и Венецуела.

Избягван от много международни купувачи заради санкциите, руският суров петрол се търгуваше със значителни отстъпки спрямо международните референтни стойности през по-голямата част от миналата година предвид и международния ценови таван, наложен от Г-7.

Ускоряващото се търсене от китайските и индийските рафинерии обаче повиши цената и в един момент през 2023 г. той надхвърли горната граница от 60 долара за барел.

Саудитска Арабия повиши цените на своя петрол от юли, което накара някои рафинерии да търсят по-евтини алтернативи.

За да подкрепят цените, Саудитска Арабия и Русия, два от трите най-големи производители на петрол в света, обявиха съкращения на производството и износа през миналата година. Саудитска Арабия продължава съкращенията на добива от 1 млн. барела на ден и това тримесечие, докато Русия каза, че ще задълбочи намаляването на износа си тази година до 500 хил. барела на ден.

Китайските рафинерии използват търговци посредници за доставката и застраховката на руския суров петрол, за да избегнат нарушаването на западните санкции.

Купувачите също използват водите край Малайзия като пункт за претоварване на санкционирани товари от Иран и Венецуела. Вносът, маркиран като произхождащ от Малайзия, нараства с близо 54% през миналата година.

Общият внос на суров петрол в Китай за 2023 г. нараства до рекордните 563,99 млн. метрични тона, или 11,28 млн. барела на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 20.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още