IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставките на руски петрол в България достигнаха двугодишно дъно

Бури в източната част на Черно море и премахването на дерогацията за руския петрол ограничават покупките

17:37 | 16.01.24 г. 8
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Доставките на руски петрол за България в последните четири седмици (до 14 януари) достигнаха до средно 21 хил. барела на ден, което е най-ниското ниво от началото на 2022 г. насам, сочат данните на Bloomberg. Агенцията следи информацията за натоварените с петрол танкери, напускащи пристанищата на Русия за своите анализи.

В предишната седмица Русия доставяше по средно 63 хил. барела петрол на ден за България.

Българският парламент отмени дерогацията, която България имаше относно вноса на руски петрол - от декември 2022 г. страната ни беше единствената в ЕС, която имаше право да купува петрол от Русия през морски терминали. Малко преди това стана ясно, че България не е спазвала тавана върху цената на руския петрол заради пропуск в европейските правила и реално не е имала никакви предимства от използването на суровината.

В същото време продължаващото лошо време ограничава доставките през Черно море.

Корабите, превозващи руски петрол, останаха едни от малкото, които преминават през Червено море, сочат още данните на Bloomberg. По тази причина и като цяло има ръст на доставките - до средно 3,43 млн. барела дневно в четирите седмици до 14 януари, което е ръст от 94 хил. барела спрямо предходния период до 7 януари. Това означава, че Москва още не изпълнява обещанието си към партньорите от ОПЕК+ за намаляване на износа на петрол, макар че доставките са под нивата от май-юни 2023 г.

Данните показват още, че руските петролни компании изпитват трудности да пласират петрола от сорт "Сокол", който беше насочван към Индия. В момента има 16 танкера, или около 11 млн. барела петрол от този сорт, които чакат купувачи.

Основният пазар за руския петрол си остава Азия - към 3 млн. барела на ден. В Европа голям купувач е Турция - с около 430 хил. барела средно на ден в последните четири седмици до 14 януари.

Най-голям пазар за руския петрол е Китай с около 1,15 млн. барела на ден през морски терминали и около 800 хил. барела през петролопроводи. Индия е купувала по 980 хил. барела на ден в последните четири седмици. Китай и Индия са най-вероятните купувачи и за танкерите, които тръгват от руските пристанища без крайна дестинация.

В седмицата 7-14 януари общо 32 танкера, носещи около 24,1 млн. барела петрол са напуснали руските пристанища, допълва още Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 16.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
doba
преди 3 месеца
До: nikiangel, те касичките ще си останат, НО ще се появят и посредници с такива :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
doba
преди 3 месеца
До: zelka007, а сега познай казахстанския и иракския нефт през какви фирми се препродават :) За Тунис да не говорим, той пък откога взе да изнася горива?..Друг е въпросът и с цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 0
nikiangel
преди 3 месеца
Този руски петрол досега е пълнил черните касички и гушите на мафиоти и политици.За обикновения човек, дали е руски или занзибарски петрола, разликата е никаква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 16
zelka007
преди 3 месеца
До: doba ... ти и за газчицата се меткаше туканка какво ще правим ... :))) ... пък както виждаш не е свършила ... значи от новоросийск ще получим 2 танкера по 70х.т казахстански , който има почти същите качества на уралс , един иракски 76х.т и един 56х.т от Тунис ... търговските кораби пътуват , не ги мисли !! казахстанският не вервам да бъде нещо устойчиво , по-скоро е временно решение , защото изнасят от рассийско пристанище . това ще приключи до няколко години ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 5
doba
преди 3 месеца
До: zelka007, и колко танкера са минали Босфора през последните месеци?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 6
mr. Yoda
преди 3 месеца
007 => 00
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 17
zelka007
преди 3 месеца
До: doba ... Нефтохим , а не лукойл ... откъдето се снабдявал преди да го купят рашибозуците ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 5
doba
преди 3 месеца
И откъде внася сега ЛукОйлья ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още