IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С разрешение на ЕС България е нарушавала тавана върху цената на руския петрол*

В България се проявяват много от пропуските в санкциите срещу енергийния сектор на Русия, сочи разследване на Politico

10:51 | 13.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От август до края на октомври България е нарушавала тавана върху цената на руския петрол и това е станало с разрешение на Европейския съюз, сочи разследване на Politico. Европейското издание има достъп до комуникацията между двете страни и според данните София е попитала в средата на август дали ограничението върху цената важи за България.

Отговорът от Брюксел е, че вносът е разрешен с дерогация на европейските власти и не е нужно да се търгува на или под 60 долара за барел. Оттогава до края на октомври България е платила 640 млн. евро за покупката на руски петрол на фирми, които плащат данъци в Русия, посочва Politico, позовавайки се на изчисления на мозъчния тръст CREA на базата на данни от Агенция "Митници".

Припомняме, че от 5 декември 2022 година Г-7, ЕС и Австралия въведоха таван върху цената на руския сорт "Уралс". Целта беше да се ограничат приходите в руския бюджет. До юли месец мярката имаше ефект и парите от търговия с петрол и природен газ за Кремъл намаляха с 40%, но след това благодарение на действията на ОПЕК+ за ограничаване на добива, цената на световните пазари се повиши. В същото време Русия укрепи своята флотилия от стари танкери, които понякога и без застраховки доставят петрол до новите пазари.

Така цената на петрола от Русия през август почти се изравни с пазарната цена на сорта "Брент". През октомври официалните данни на Министерството на финансите на Русия показват, че приходите от петрол достигат 18-месечен връх - 1,63 трилиона рубли (18,1 млрд. долара). От ноември насам обаче парите отново намаляват, след като САЩ затегнаха контрола върху изпълнението на тавана от 60 долара, а и цената на петрола на световните пазари се срина на фона на опасенията за търсенето през 2024 година.

Politico отбелязва, че самият ЕС нищо не прави за спазването на мярката. В последния 12-и пакет със санкции, който трябва да бъде приет по време на заседанието на лидерите в края на седмицата, има само административни мерки и нищо, което ефективно да гарантира спазването на мярката.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба беше в Брюксел през последните дни и сподели пред изданието, че всяка санкция работи само ако непрекъснато се следи за пропуски и се затварят начините за заобикалянето им.

Такъв е случаят с България - ЕС прие ограниченията за цената на руския петрол за трети страни, но не и за държавите от общността. Една от причините е, че на същата дата Брюксел забрани вноса на руски петрол. Но не и за България, която има дерогация. От ЕК потвърдиха, че България може да нарушава тавана на Запада и допълниха, че няма юридическа възможност за корекция - дерогацията остава във вида, в който е договорена до изтичането ù, стана ясно в обедния брифинг в Брюксел. Говорителят Даниел Фери обясни, че България има право да ползва или да не ползва тази дерогация.

Според данните на CREA между август и октомври само около 1/3 от руския петрол е бил на цена под 60 долара за барел. Останалите количества - между 69 и 89 долара за барел. Това е донесло 430 млн. долара приходи от данъци в руската хазна.

Технически всичко е законно и с разрешението на ЕК. В България се появи и още една "дупка" на петролното ембарго срещу Русия. Рафинерията на "Лукойл" у нас е донесла приходи от 1 млрд. долара за Русия от началото на ембаргото върху търговията с руските горива през февруари. Тогава Брюксел е дал дерогация и за износа на част от продукцията - официално горива, които не могат да се използват в ЕС. За това разрешение се разбра месеци по-късно.

Причината ЕС да не настоява за стриктното спазване на ограниченията е, че в тях не се включват повече държави. Пред Politico европейски чиновник признава, че когато насреща са Индия и Китай, ефективността на мярката рано или късно намалява.

Според ЕК Русия е била принудена да похарчи милиарди долари, за да намери начин да се адаптира към санкциите - да купи танкери, да пренасочи износа и да изгради транспортна инфраструктура спрямо новите реалности.

От Politico извиняват донякъде европейските чиновници - ЕС за първи път налага санкции в такъв обем. "Нека си кажем честно - всички мерки са безпрецедентни, има някои неща, които трябва да учим в движение", признават европейски дипломати. "Не живеем в перфектен свят на дъги и еднорози", допълват те.

Руската икономика е като голямо животно - не може да бъде поразена с един изтрел, коментира икономистът Александра Прокопенко  от центъра "Карнеги Евразия Русия". Според нея докато не бъдат ограничени до минимум парите от търговията с енергийни продукти, Москва няма да усети проблеми. Цена на петрола между 40 и 50 долара за барел ще бъде истински болезнена за Русия и способността ѝ да финансира разходите си, допълва тя.

* Информацията е допълнена с коментара на ЕК по казуса

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 13.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още