IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Лукойл" отново обмисля продажбата на бизнеса си в България*

Има промяна в условията, при които работим, казват от руската петролна компания

11:51 | 05.12.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

"Лукойл" ще преразгледа стратегията си за активите си в България, става ясно от съобщение  на сайта на компанията. Причината е промяната в условията на осъществяване на работата на територията на страната. Сред опциите, пред които е изправена компанията, е продажбата на бизнеса.

Не за първи път руската компания съобщава за намеренията си да напусне пазара в Европа. През 2016 година в интервю за РБК тогавашният директор Вагит Алекперов коментира, че плановете на "Лукойл" са да се фокусират върху разработката на находищата и ще се разглежда опцията за продажбата на рафинериите в Източна Европа, включително и в България.

През септември 2022 година от "Лукойл" отново съобщиха, че разглеждат опции как да продължат работата си в България. Тогава компанията трябваше да изработи план във връзка с дерогацията за руския петрол, която изтича в края на 2024 година. Народното събрание обаче взе решение да намали срока и "Лукойл България" ще има право да купува и преработва руски петрол само до началото на март 2024 година.

"Преразглеждането на стратегията е следствие от приемането от страна на държавните органи на България на дискриминационни закони и други несправедливи, пристрастни политически решения спрямо рафинерията, които нямат  нищо общо нито с цивилизованото регулиране на големия бизнес, нито с увеличаването на приходната част на бюджета на страната", е позицията на "Лукойл" по този казус.

От компанията твърдят, че изпълняват своите задължения и са част от структура, срещу която няма наложени санкции от ЕС или САЩ. През април 2022 година дългогодишният ръководител на руската "Лукойл" подаде оставка, мотивирайки я с наложените санкции срещу него като физическо лице. Малко преди това обаче компанията критикува военните действия в Украйна, превръщайки се в може единствената с такава позиция сред приближените до Кремъл бизнеси.

"Златната" акция не дава право да блокираме продажбата на "Нефтохим Бургас"

"Златната" акция, която притежава държавата в "Лукойл Нефтохим" не ни дава правото да блокираме продажбата или избора на купувач на рафинерията, коментира по повод съобщенията на руския инвеститор председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев.

Той каза, че не знае дали има интерес към българските активи на "Лукойл", но предупреди, че при продажбата на рафинерията им в Италия на търга се е явила "световно неизвестна компания", за която всички са имали съмнения, че отново е свързана с Русия, и изрази притеснение, че този сценарий може да бъде повторен и тук.

"Лукойл" се готвят да напускат, защото виждат, че "цялата работа с руския петрол и износа на горива в открито море започва да се разплита", обясни още председателят на комисията по енергетика и съобщи, че вече са ясни имената на танкерите, изнасящи гориво от рафинерията и сателитни снимки на дестинациите им в открито море.

Руската "Лукойл" притежава рафинерията "Нефтохим" в Бургас чрез дъщерната си компания Litasco. Според компанията в нея за модернизация за повече от 20 години са вложени 3,4 млрд. долара. Финансовите отчети на рафинерията обаче почти винаги показват, че работата е на загуби през тези години.

Председателя на Надзорния съвет на компанията Александър Величков коментира наскоро, че дебатите около рафинерията са истерични и беше категоричен, че "Лукойл" като цяло стриктно плаща своите данъци - например бензиностанциите, които са част от холдинга, внасят в бюджета ДДС и акцизи.

Директорът на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов коментира в неделя (3 декември), че "Лукойл" са платили данъчните задължения по приходите, които  са обявили, а сега данъчните проверяват дали това е всичко, което трябва да бъде обложено.

* Информацията е допълнена с коментара на Делян Добрев

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 05.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 5
OHЯ
преди 4 месеца
И завода ще си остане и Лукойл ще го пратим оттатък Урал ! Споко дрОгарЕ нЕма да се плашите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 7
0pk
преди 4 месеца
До: zelka007 ааа, ай се не давай задна. Цял паметник ше ти дадат да бишкаш, па един соц. завод - няма. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
конан
преди 4 месеца
Петрол АД да я купи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
zelka007
преди 4 месеца
До: 0pk ... няма да ми дадат ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 8
zelka007
преди 4 месеца
До: aldy ... възрожденски звер ... чекай са , тази рафинерия работи само на загуба от едно 15-16г , какво лапкане те гони не ми е ясно ?! или казваш са ще започне те първа ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
0pk
преди 4 месеца
Зелкич, купи я и я изгори ритуално! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 14
aldy
преди 4 месеца
Фактическият собственик на рафинерията е Ротшилд. Без негово разрешение не могат да продадат и една керемида. Значи тук има нещо друго. Например, изритване на българската държава от управлението на рафинерията. И включване на други лица в лапането от баницата. А демонстрираната бясна русофобия е само за камуфлаж. Като за пред будалите от овченаселението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още