IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенция "Митници" проверява дали "Лукойл" е нарушил санкциите срещу Русия*

Дерогацията за руския петрол може да отпадне без рискове най-рано от март 2024 г., стана ясно след Съвета по сигурност към правителството

12:37 | 16.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Агенция "Митници" извършва насрещни проверки относно спазването на правилата при износа на продукти от рафинерията "Нефтохим" в Бургас, съобщи депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Кирил Петков след края на Съвета по сигурността към Министерския съвет. На срещата бяха разисквани рисковете от отмяната на възможността България да купува руски петрол до края на 2024 година в присъствието на службите, председателите на парламентарни групи, включително и председателите на комисията по енергетика към Народното събрание Делян Добрев и на външните работи Бойко Борисов. 

На срещата присъства и българския представител в ръководството на "Лукойл България".

Делян Пеевски (ДПС) напусна заседанието преди края му и обяви пред медиите, че има данни че санкциите срещу Русия са били нарушавани и ще бъдат подадени сигнали в прокуратурата и ДАНС. "Никаква работа не е свършила Агенция "Митници", не е контролирала къде са отивали доставките. 60% (от доставките - б.р.) са напуснали страната към дестинация, различна от Украйна", допълни депутатът, който определи срещата като "безсмислена" и "загуба на време".

Според коментар на говорителя на ЕК България има право да изнася известни количества горива към трети страни, тоест не само към Украйна, като това става при определени условия и ограничени количества. Бензин и дизел обаче могат да бъдат доставяни само в Украйна, а към останалите - горива и отпадни продукти, които не могат да бъдат използвани в ЕС от екологични съображения, като например нискооктанов бензин. 

От Агенция "Митници" коментираха по-късно, че от 5 феруари, когато влезе в сила забраната за търговия с руски горива, до 31 октомври от страната са изнесени 963 хил. тона горива за трети страни, включително и Украйна. Квотата за тази година е 1,04 млн. тона. Агенцията уточнява, че всеки месец изпраща информация за износа на горива на Министерството на външните работи и тя се споделя и с другите държави от общността.

Що се отнася до съмненията за заобикаляне на санкциите чрез доставки в "открито море", за които от агенцията обясняват, че са свободна търговска практика, при в тези случаи е прилагано санкционното законодателство и износът е разрешаван само и единствено в рамките на квотите за износ.

В случай на доставки в "открито море" разполагаемостта на съответната квота се намалява с изнесеното количество.

Митническо оформяне и предприетите организационни мерки от ръководството на Агенция "Митници" са в пълно съответствие с европейското и национално законодателства.

Дерогацията за вноса на руски горива може да отпадне най-рано от 1 март 2024 година без рискове за пазара на горива у нас, каза още Кирил Петков. Според него от докладите е станало ясно, че преди март има риск от повишаване на цените и недостиг на доставките, каза Петков. "Всичко друго преди тази дата би донесло огромни и необосновани рискове", допълни още той, цитирайки представителя на държавата в "Лукойл", според когото е нужно технологично време от няколко месеца, за да се настрои производството на неруски петрол.

Според изчисленията на Петков дерогацията ще донесе до края на годината 400 млн. лева в бюджета и 50-100 млн. лева до март 2024 година. 

Преди местните избори депутати от ГЕРБ-СДС и ДПС поискаха отмяната на дерогацията в рамките на три дни, тъй като има данни, че от нея печели собственикът на рафинерията - руската компания "Лукойл", а не българските потребители. След ангажимент, че компанията ще внесе в бюджета дължими 1,5 млрд. лева под формата на данъци и такса върху свръхпечалбите, законодателната инициатива беше спряна. "Лукойл" обаче показа служебна бележка от Националната агенция за приходите (НАП), която удостоверява, че дружеството не дължи данъци. 

По тази причина и депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев внесе ново искане за прекратяване на дерогацията, което беше отхвърлено от енергийната комисия към парламента. В отговор пък от ПП-ДБ внесоха свое предложение за отпадане на дерогацията от 15 март 2024 година. 

От ГЕРБ-СДС си тръгнаха от заседанието преди края му, отказвайки изявления. "Така пропуснаха част от информацията от службите", коментира Петков.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски коментира, че на срещата е чул доводи защо трябва да продължи дерогацията "Ще продължи да се пълни престъпният руски режим със стотици милиони от България неоснователно", уточни той. Според него от дерогацията се е възползвал само режимът в Русия, но не и българските граждани.

Депутатът смята, че с предложението на управляващите дерогацията да продължи до март се ражда "коалицията Путин" и при гласуването на предложението ще се види дали "от Москва се командва българският парламент и българското правителство".

Подобни коментари правят и от ГЕРБ-СДС, посочвайки, че в енергийната комисия ПП-ДБ са гласували с "Възраждане" и БСП срещу предложението за отнемането на дерогацията. Според Петков това е "политически капан" и допълни, че управляващите се стремят да намалят средствата за руския бюджет, но това не трябва да става с "огромен риск" за българските граждани. 

*Допълнено с позицията на Агенция "Митници"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 16.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още