IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Лукойл" показа удостоверение за липса на данъчни задължения в България

Документът е издаден на 27 октомври 2023 г.

19:30 | 03.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Рафинерията, която руската петролна компания "Лукойл" управлява в България, няма данъчни задължения, става ясно от публикация на сайта на компанията. В нея е публикувано удостоверение, издадено от Националната агенция за приходите (НАП), показващо, че към 27 октомври 2023 година, компанията не дължи данъци. Тези удостоверения се издават по силата на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), но то се отнася единствено до влезли в сила окончателно актове. Ако например има издаден ревизионен акт, оспорващ задължения, той трябва да бъде потвърден от съда, за да бъде отразено това положение в удостоверението за данъчни задължения. 

Преди местните избори ГЕРБ-СДС и ДПС заплашиха, че ще отнемат дерогацията за руския петрол на "Нефтохим - Бургас", ако компанията не плати задълженията си, произтичащи от Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт. Според изчисленията на депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия в 49-о Народно събрание Делян Добрев, "Лукойл" трябва да внесе въ Фонд "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС) близо 1 млрд. лева, идващи от приетата през януари 2023 година нова такса. 

Според законодателните промени компаниите, които използват руски петрол трябва да внесат разликата от 70% между цената на сорта "Уралс", която трябва да е до 60 долара за барел, спрямо санкциите на Г-7 и ЕС, и цената на сорта "Брент". 

На брифинг в парламента след среща с правителството Делян Добрев и Делян Пеевски (ДПС) съобщиха, че "Лукойл" са се ангажирали пред кабинета да изплатят и 500 млн. лева стари данъчни задължения. От "Лукойл" категорично отхвърлиха твърденията, че длъжат средства към хазната и към ФСЕС в размер на 1,5 млрд. лева. 

Колкото до смяната на използвания петрол от "Лукойл" уточняват, че преди 60 години, когато е проектирана рафинерията, е било предвидено да се използва руския сорт петрол. "Нефтохим Бургас" може да работи или с руския сорт, или със смес от различни други сортове петрол, чийто микс позволява да се постигне  суровина със състав, свойства и характеристики, достатъчно близки до тези на "Уралс", се казва още в коментар на сайта на "Лукойл България". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 03.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още