IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Лукойл": Вече платихме 1,33 млрд. лева данъци за 2022 г. и 2023 г.

От компанията определят като "абсурдни" очакванията да внесе още 1 млрд. лева данък "свръхпечалба"

17:48 | 25.10.23 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През 2022 година руската компания "Лукойл" е платила данъци в България в размер на 685 млн. лева, от които 90 млн. лева корпоративен данък, а останалото - временна солидарна вноска, тоест т.нар. данък върху свръхпечалбата, въведен с промени в Закона за корпоративното подоходно облагане и отнасящ се за компаниите, работещи с изкопаеми горива. Към края на октомври 2023 година компанията е внесла и 647 млн. лева, от които 153 млн. лева са авансово платен данък върху печалбата.

Това е посочено в съобщение до медиите, изпратено от руския петролен гигант. В позицията е записано още, че компанията е заплатила всички свои задължения към бюджета в срок.

От "Лукойл" определят като "абсурдни" очакванията за внасяне на 1 млрд. лева от таксата в Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт, която е в размер на 70% от разликата между цената на руския сорт "Уралс" и европейския "Брент" на пазара.

Разликата между котировките отдавна не е 30 долара на барел и към днешна дата е 6-7 долара на барел, заявяват от руския холдинг. Като част от ЕС обаче България би трябвало да купува руския петрол при условията на санкциите на Г-7, ЕС и Австралия за таван на цената на сорта "Уралс" от 60 долара за барел. По данни на руското Министерство на финансите действително средната цена на руския петрол през последните седмици прескочи нивото от 80 долара за барел, тоест премията за купувачите му е под 10 долара за барел.

От дружеството отбелязват още, че са започнали да преминават към преработката на неруски сортове, но не уточняват каква част от микса са те. По данни на Министерството на икономиката руският петрол има дял от почти 83% в микса, преработван от рафинерията.

Изявлението на "Лукойл" е по повод заплахата на депутати от ГЕРБ/СДС и ДПС, че ще отнемат дерогацията за руския петрол за рафинерията, ако тя не внесе дължимите данъци. По думите на Делян Пеевски и Делян Добрев руската компания дължи 500 млн. лева стари данъчни задължения и около 1 млрд. лева от данък "свърхпечалба". Изчисленията на Добрев показаха, че към края на август по този параграф "Лукойл" дължи на хазната малко над 600 млн. лева.

Според отговор на парламентарен въпрос към министъра на икономиката Богдан Богданов руската компания няма задължения да плаща този данък, тъй като не са изпълнени всички изисквания, предвидени в закона, а именно изпращане на нотификация към ЕК. Пеевски и Добрев коментираха преди ден, че се е оказало, че такава нотификация не е необходима и законът ще бъде променен, когато се обсъжда ветото на президента Румен Радев в извънредно заседание на парламента, насрочено за 27 октомври.

"Ръководството на "Лукойл Нефтохим Бургас" настоява да бъдат прекратени всички несъстоятелни и безпочвени обвинения и клевети, и заявява, че ще използва правото си да защитава интересите и деловата си репутация с всички достъпни и законни средства", посочват още от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 25.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
конан
преди 6 месеца
Петрол колко данък е платил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
andy
преди 6 месеца
До: andy А по закон как е?! Или мутрите не се интересуват от закони, те са си свикнали на рекета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
andy
преди 6 месеца
"По думите на Делян Пеевски и Делян Добрев..." Щом авторитети станаха най-големите мутри в България, значи е ясно до къде сме пропаднали!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още