IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продава ли се "Нефтохим Бургас"?

Енергийни експерти смятат, че се водят непрозрачни разговори за рафинерията, към която има интерес заради дерогацията за руския петрол

11:32 | 19.10.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Интересен казус се заформя отново около рафинерията в Бургас, след като финансовият министър Асен Василев и премиерът акад. Николай Денков коментираха, че се водят преговори за продажбата ѝ. Има интерес от няколко компании, каза премиерът пред журналисти.

По-късно собственикът на компанията - дъщерното търговско звено на "Лукойл" Litasco, съобщи, че нито има заявен инвеститорски интерес към рафинерията, нито са наети консултанти - държавни или частни, които да анализират възможни купувачи или да водят преговори от нейно име за продажба.

Според енергийния експерт Иван Хиновски изявлението на "Лукойл" е тревожно и компанията планира да направи сделката непрозрачно. "В един момент те просто ще обявят новия собственик", уверен е Хиновски пред БНТ. Според него по този начин ще се прикрие информацията за редица сделки и отбеляза, че това може да бъде избегнато, ако правителството поеме контрол над компанията.

Хиновски отчете още, че ако новият собственик спазва европейските правила, не би трябвало да има ръст на цената на горивата у нас.

Според Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) в момента действително "върви наддаване" между различни групи, които имат интерес към рафинерията. Причината е дерогацията от ембаргото върху руския петрол, от която рафинерията ще се възползва до октомври 2024 година.

"Цената на рафинерията в момента е много по-висока, отколкото би била без дерогацията", допълни Владимиров пред bTV.

Изчисленията на ЦИД са, че благодарение на дерогацията "Лукойл" е генерирал към 3 млрд. долара "свръхпечалба" за последните 18 месеца. Компанията продава горивата си у нас с марж на печалбата между 0,35 лева и 0,50 лева за литър, категоричен е Владимиров.

България получи изключение от санкцията на ЕС срещу руския петрол, след като заяви, че суровината няма алтернатива и технически е невъзможно да се премине на друг сорт петрол толкова бързо. При това положение под заплаха би била стабилността на пазара на горива у нас, заявиха от кабинета "Петков" по време на преговорите по шестия санкционен пакет срещу Русия, наложен в края на май 2022 година.

Министерството на икономиката в отговор на парламентарен въпрос посочва, че в момента руският петрол в микса на "Нефтохим Бургас" е към 83%.

България би трябвало да купува руския петрол на цена до 60 долара за барел, какъвто е таванът, определен от страните от Г-7 , ЕС и Австралия. Но според изчисленията на ЦИД това по никакъв начин не се отразява на цената на горивата за вътрешния пазар. "В момента цената на горивата у нас на едро преди данъци и такси е между 5% и 7% по-ниски от средните за Европа", каза Владимиров.

В последните седмици цената  на сорта "Брент" на световните пазари обаче се движи в диапазона 85-90 долара за барел, или петролът, който купува "Нефтохим Бургас" би трябвало да е с поне 25-30 долара по-евтин.

Преди месец от ЦИД бяха категорични, че рафинерията може да замести руския петрол от своя микс в рамките на месец. Има много алтернативи, включително и купуване на петрол от Казахстан, а дори и преминаването през Босфора няма да оскъпи сериозно петрола.

"За голяма компания като "Лукойл", която има доставчици на суровини от много различни места, не мисля, че ще е проблем да замести руския петрол", допълни днес Владимиров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 19.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 3
melon
преди 6 месеца
Няма да е зле държавата да поеме управлението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още