IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Лукойл" иска да изкупи акции, държани от чужденци, на половин цена

Някои инвеститори вече отписаха дела си в руския гигант и подобно предложение ще бъде добре дошло

16:45 | 23.08.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Петролният гигант "Лукойл" е поискал от руските власти позволение да изкупи до 25% от капитала си, държан от чужди инвеститори, съобщава "Интерфакс", позовавайки се на свои източници. Сделката ще се извърши със значителна отстъпка  от 50% от пазарната цена на книжата, допълва още руската агенция.

Според указ на руския президент "Лукойл" се нуждае от специално разрешение, за да бъде осъществена подобна сделка.

Изчисленията на "Интерфакс" сочат, че уставният капитал на "Лукойл" е 692,8 млн. акции, което означава, че компанията планира да си върне около 173 млн. от тях. Цената им на Московската фондова борса към 23 август е около 6500 рубли, тоест за изкупуване на този дял от капитала си компанията трябва да вложи повече от 1,1 трилион рубли (около 12 млрд. долара). С отстъпката това означава, че "Лукойл" трябва да отдели поне 6 млрд. долара.

 

Източниците на "Интерфакс" посочват, че компанията е заявила, че за операцията ще използва само активите си в чужбина и имат готовност да прехвърлят 10% от сумата, която ще използват за операцията, в бюджета. В заявлението е записано, че средствата са достатъчни и "Лукойл" няма да излезе на вътрешния валутен пазар, за да финансира сделките.

От компанията посочват още, че планират три години след операцията да пуснат 20% от придобитите акции на пазара или в програми за стимулиране на служителите.

От "Интерфакс" посочват, че заявлението е подадено още в края на юли, но няма никаква информация за резултата. От администрацията на вицепремиера Александър Новак, както и от "Лукойл" отказват всякакъв коментар по темата.

Ройтерс посочва, че акциите на компании като "Лукойл" бяха търсени на пазара, но след началото на войната в Украйна, инвеститорите ги отбягват. Някои от тях са готови да се разделят с тях, дори и при сериозната отстъпка.

Това не е първата подобна акция на руска компания - в началото на август търговецът "Магнит" финализира обратното изкупуване на акции от своите чужди инвеститори. Някои от тях вече бяха отписали активите в своите финансови отчети и предложението беше добре дошло, допълва още агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 23.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 8 месеца
ефффтино и екологично ... що е то ?! ядрена електроцентрала . на печелившите честито !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още