IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България спира вноса на руски суров петрол

Правителство трябва да прекрати използването на дерогацията на ЕС за внос на руски суров петрол до края на 2024 г, реши Народното събрание на първо четене

18:10 | 21.09.23 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

България спира вноса на руски суров петрол, който в момента се ползва от "Лукойл Нефтохим Бургас" АД. Това решиха депутатите, като приеха на първо четене промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

"За" гласуваха 122 народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, докато 43 от партия "Възраждане", БСП и ИТН се обявиха против, съобщава БНР.

Народните представители са заложили 30 дни срок, който Министерският съвет трябва да изпълни след влизане на закона в сила.

Българското правителство трябва да прекрати използването на дерогацията на ЕС, която позволява внос на руски суров петрол до края на 2024 г., се посочва в мотивите на вносителите.

Диверсификация на доставките на суров петрол и стриктно прилагане на правилата за достъп до отворена инфраструктура са ключови за осигуряване на здравословна конкуренция на българския пазар на горива. Най-вече осигуряването на равнопоставен достъп до съхранение на рафинирани продукти и пристанищни услуги за всички търговци на горива. Осигуряването на конкуренция обаче не трябва да става за сметка на националната сигурност и повишаване на цените на горивата за потребителите в България поради непремерени или шокови действия на правителството или на Народното събрание, пише още в мотивите, цитирани от БТА.

Първата стъпка беше прекратяването на концесионния договор с „Лукойл“ за експлоатацията на петролния терминал „Росенец“. Това ще помогне на България да гарантира, че терминалът не се използва за избягване на санкции чрез контрабанда на петрол и би гарантирало правилното отчитане на приходите от ДДС и акцизи, които са жизненоважни за фискалната сигурност.

Прекратяването на дерогацията от петролното ембарго ще бъде втората стъпка в лишаването на „Лукойл“, а оттам и на Кремъл, от допълнителните печалби за финансиране на военните му усилия в Украйна. Ако руската компания не спази условието за пълна диверсификация на доставките на суров петрол, правителството трябва да постави рафинерията и всички останали активи, притежавани от Лукойл, под държавен контрол чрез особен търговски управител, се казва още в мотивите. 

Ако руската компания не спази условието за пълна диверсификация на доставките на суров петрол, правителството трябва да постави рафинерията и всички останали активи, притежавани от “Лукойл”, под държавен контрол чрез особен търговски управител. Този особени управител трябва да се избере по предложение на правителството от Народното събрание. Ако няма действащо такова, ще се избира от кабинета.

По време на дебата от БСП определиха решението като антибългарско и припомниха, че ЕК е разрешила на България да внася руски петрол до края на 2024 година. Левицата обвини вносителите, че искат да лишат хората от евтин петрол за сметка на скъп внос, предава БНТ.

От ПП-ДБ контрираха , че дерогацията е била направена заради българите, но вместо да има по-евтини горива, “Лукойл” изнесъл цялата печалба - 2,5 млрд. лева не са внесени.

От “Възраждане” обявиха, че решението крие заплахи по отношение на стратегически сектор за България и рискува проблеми с цените на горивата и допълнителна инфлация.

Според Хамид Хамид (ДПС) аргументът, че цените ще скочат, не е състоятелен. Той попита в момента, когато работим само с руски петрол, дали цените са замръзнали и падат. По думите му цените пак скачат. Не е вярно, че досега рафинерията е работила само с руски петрол. По думите му технологията позволява да се обработва неруски петрол.

Румен Гечев („БСП за България“) от своя страна заяви, че не е казал, че "Лукойл Нефтохим" работи и може да работи само с руски петрол. "Но твърдя нещо, което няма как да бъде опровергано - може да работи с петрол, ако искате от Аляска да карате, от Хюстън, Мексиканския залив докарайте, докарайте през Босфора от Близкия изток, карано е, но струва много по-скъпо", добави депутатът от левицата, цитиран от БТА.

Ивайло Мирчев („Продължаваме промяната – Демократична България“) каза, че дерогацията в Европа, и специално дерогацията по отношение на Лукойл, е била направена заради българите, не заради Лукойл, Путин или Русия. "Но това, което се случи, какво е – вместо ние да имаме по-евтини горива, Лукойл всичките печалби си ги изнесе", коментира Мирчев. Той обясни, че целта е "Лукойл" да внася адекватното в българския бюджет и да мине на неруски петрол – "това, което така или иначе трябва да стане до края на 2024 година. И в момента поради ценови причини се обработва 80% руски и 20% неруски петрол", добави депутатът. Мирчев каза още, че Лукойл не е започнал процеса по преминаване на неруски петрол.

Тошко Йорданов („Има такъв народ“) посочи, че за съжаление това, което обсъждат днес, няма нищо общо с икономическата логика. Той добави, че Лукойл и Нефтохим Бургас, работейки с руски петрол, правят дизел, от който се изнася в Украйна. Всъщност ние с руски петрол подпомагаме украинските въоръжени сили, смята Йорданов. Той заяви, че няма да подкрепят законопроекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
Точно така, на държава-терорист не трябва да се дава 1 стотинка, за да си върши престъпленията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
baba_meca
преди 7 месеца
Супер, сега цените ще паднат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още