IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия намалява износа на суров петрол с още 300 хил. барела дневно от септември

Износът през август е намален с 500 хил. барела дневно, съобщава вицепремиерът Александър Новак

20:23 | 30.08.23 г. 10
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия ще намали износа си на суров петрол с още 300 хил. барела дневно от септември, заяви вицепремиерът Александър Новак, който отговаря за енергийния сектор, предаде ДПА.

По думите му, цитирани от руската агенция "Интерфакс", износът през август е намален с 500 хил. барела дневно, а Москва е в преговори с други страни производители на петрол за намаляване на добивите и износа и през октомври.

Въпреки западните санкции през март Русия е изнасяла по 8,1 млн. барела петрол дневно. Според Международната агенция по енергия (МАЕ) това е най-високото ниво от април 2020 г.

При все това приходите на Москва са спаднали, тъй като западните държави почти не купуват руски петрол и той се насочва към Индия и Китай на занижени цени. Същевременно Г-7 обяви таван на цената на руския петрол и опитва да намери механизми да го налага и прилага на световните пазари.

Новак заяви освен това, че правителството опитва да постигне стабилност на вътрешния пазар на горива посредством контрол върху т. нар. "сив износ", отнасящ се за износ на петрол и петролни продукти, предназначени за руския пазар и получили държавни субсидии.

През юли в много руски региони беше регистриран недостиг на горива, а същевременно цените рязко се покачиха, посочва ДПА.

"Увеличаваме количествата, които задължително трябва да бъдат доставяни на стоковите борси", заяви Новак. "Принципно има достатъчно петрол, но въпреки това е необходимо да стабилизираме пазара до края на активния земеделски сезон", допълва той.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 30.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 2
valentino29
преди 7 месеца
Заглавието е вярно, един от реките случаи,износа е намален но не и добива. : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 13
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
До: Tikva007 Митю Некуф, торба лой, май много ти се иска пак да те покажа, че да се посмеем? Озлобен лузър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 11
Tikva007
преди 7 месеца
До: zelka00: Пак ли с Макалън копаш зануления? Той и разпрания каскет го изпраща с такова преди месец, ама копнаха Пригожката. То ако ставаше с къркане на скъпарско уиски, англичаните щяха да владеят Русия още от 17 век. Ти се кръсти да не се сети някой от рашшистите да отвори бочките с наркомовски спирт за армията на фронта, че тогава верно великото преселение на народите ще ви се види като загрявка пред голямото бягане на укрите и всичките им съветници на запад. Търчи-лъжи. Нямаш спиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 1
data
преди 7 месеца
До: xapoznaiА как да няма мераклии - я питай китайците който отдавна дебнат да изкупят руските енергийни активи :) ама нещо не им се радват от кремля , пък уж са първи дружки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 16
zelka007
преди 7 месеца
До: Tikva007 ... днес е специален ден недъгав cкaпан ббооккллук ... 30 август ... запомни го ... отворил си съм нещо скъпарско с гуава ... началото на края на рассийката каквато я познаваш ... зануленият е вдигнал по тревога цялата си преторианска гвардия ... наздраве ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 16
zelka007
преди 7 месеца
До: Tikva007 ... недъгав ... нали се лендзехте форумните копейкопоклонници , като писаха миналата година октомври , че украинците започват изпитания на дрон собствено производство с обхват 1000км ?! ай са се лендзете де ... :))) ... нема ли пак да напише некой ддееббиилл там за държавата 404 , как угаснала , и всичко е приключило , само се чака подпис от зануленият ... и кво стана ?! дрон дето префърка през с300 , с400 , с500 и дрънннн ... не един ами цяло ято ... и не веднъж ами през ден ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 17
zelka007
преди 7 месеца
До: Tikva007 ... хихи ... недъгаво политкомисарче ... ще се задавиш за гнъсавата рассийска ве ... деевваа и нефела ... само цитирам цифри от информационни портали за петрол и инвестиции в петролни залежи , друг е врачувал ... жалка карикатура си ... украинците са влезнали в западните покрайнини на Вербово ... и това с онези marder-и и bradley-та дето още на границата с Полша ги бехте бастисали . ако не верваш питай конашенко , даже ти се беше разцвърчал кат кебапче от скара на бузлуджа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 18
xapoznai
преди 7 месеца
Руснаците тепърва ще съкращават добива... Липсата на финансиране, трошенето на пари залудо и санкциите я правят не особено привлекателна за инвеститорите... С оглед и на спадащите резерви и очакваните повишения на данъците, мераците спадат още повече... Разбира се това е само капка, цялостната картинка е доста по-мрачна... Дори временно да постигнат ОПЕК+ някакъв успех, това просто ще привлече нови инвестиции в други дестинации...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 17
Tikva007
преди 7 месеца
До: zelka00: Въшко, пак ли се правиш на врачка? Търчи-лъжи. Феноменален тъъпппанаррррррр!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 20
zelka007
преди 7 месеца
тази година , производството на петрол ще се увеличи с 1,2млн барела от следните държави , които не са членове на ОПЕК+ ... Бразилия , Канада , Гвиана и Норвегия ... :))) ... рашибозуците и СА ще требе да се постараят повечко , за да вдигнат цената ... само с преврати в Нигер и Габон нема да стане ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още