IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков: "Лукойл" трябва да каже как отчита разликата между сортовете "Брент" и "Уралс"

Преговарят се условията по договора с Botas, каза премиерът

20:31 | 10.08.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

"Лукойл" трябва да каже как отчита към българския бюджет разликата между цената на европейския сорт "Брент" и руския "Уралс", коментира в ефира на телевизия Bulgaria On Air премиерът акад. Никилай Денков. Той уточни, че липсващи насоки как ще се харчат парите от облагането на свръхпечалбите на компаниите, ползващи руския петрол, са пречката "Лукойл" да внася средства във Фонда "Сигурност на електроенергийната система"(ФСЕС).

В закона е записано, че отговорен за изработването на програми за компенасция на ползващите транспорт, е Министерския съвет, а служебното правителство не е свършило тази работа, каза Денков.

В промените в Закона за енергетиката, одобрени през февруари 2023 година, е предвидено работещите с руски петрол компании да внасят във ФСЕС 70% от разликата между цената на руския сорт, който заради санкциите срещу Русия се предлага с голямо намаление, и референтния за повечето договори за доставка сорт Брент.

Страните от Г-7, ЕС и Австралия освен това въведоха таван върху цената на руския петрол до 60 долара за барел. По данни на Министерството на финансите на Русия средната цена на руския сорт през юли надхвърли 64 долара за барел.  

Денков посочи пред Bulgaria On Air, че се водят преговори за промява в договора с турската Botas, който предвижда дългосрочно (13 години) използване на терминалите за втечнен газ на Турция в Средиземно море. България обаче има участие в терминала край Александрополис и се обсъжда вариант да участват и в нов терминал в региона, който ще заработи след година.

Договорът е дълъг и "асиметричен" и не отчита възможностите за развитие на газовия пазар, включително и участието на България в новите терминали крайв териториалните води на Гърция, каза още Денков. Прекратяването на договора рискува съдебен иск срещу България, уточни той.

От думите на премиера стана ясно, че Народното събрание не е съгласувало с провителството прекратяването на концесията на пристанище Росенец. Според него вариантите са или "Лукойл" да се съгласи да изпълни заложеното от парламент и всичко да приключи с "взаимноизгодно" споразумение, или да се стигне до "неприятна процедура", която може да създаде рискове за цената на бензина.

"Тези в Нардоното събрание, които приемат закони без да са съгласувани с правителството, трябва да знаят, че създават рискове", обясни Денков и допълни, че тези рискове могат да бъдат минимизирани, но може и правителството да не успее.

Премиерът отбеляза още, че преговорите за продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене" продължават. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 10.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 9
andy
преди 9 месеца
*** = Гусьо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 12
andy
преди 9 месеца
А Сороспидов как различава, кой е на Боко, кой е на ***?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още