IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще опита да предоговори газовото споразумение с турската BOTAS

Договорът между "Булгаргаз" и турската енергийна компания не ощетява България, каза енергийният министър Румен Радев

14:28 | 23.06.23 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ценообразуването по споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна енергийна компания BOTAS не ощетява българската държава и българския обществен доставчик. Въпреки това заради дългия срок на договора той може да бъде предоговорен в някои клаузи. Това отговори министърът на енергетиката Румен Радев по време на изслушването му в парламента относно споразумението между българската и турската компания.

Изслушването бе поискано от БСП. От партията попитаха за евентуални неустойки за нашата страна.

Министър Радев уточни, че вероятно има възможност за предоговаряне, въпреки че споразумението е правнообвързващо. То дори вече е произвело ефект чрез доставки на природен газ през април тази година. Въпреки това Министерството на енергетиката ще се опита да преразгледа и предоговори клаузи от него. Радев призна, че 13-годишният срок, за който е подписано, е доста дълъг, като условията за прекратяване на договора с BOTAS са тежки.

„Когато има ангажименти, те са обвързващи“, каза министърът в отговор на въпрос има ли възможност да се прекрати или промени това споразумение. Той уточни, че има и известна свобода по споразумението, което по думите му това е и надеждата в процеса на предоговаряне между двете компании, който в момента тече.

Радев добави, че цената, по която "Булгаргаз" ще купува природен газ по това споразумение, е тази, която българската компания договори с доставчика. Енергийният министър поясни, че първото плащане по споразумението става на терминала в Турция и това е договорената между "Булгаргаз" и съответния доставчик цена. Впоследствие има прехвърляне на тези количества природен газ на входна точка "Странджа", където се довършва плащането с такса.

"Това е моделът. При него няма ощетяване на интереса", заяви Радев, цитиран от БТА. По думите му "Булгаргаз" има и ясен контрол на произхода на природния газ чрез сертификатите, които директно получава от търговеца, от който купува синьото гориво, а не от BOTAS.

Със споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна енергийна компания се осигурява достъп на българския обществен доставчик до турската инфраструктура за периода 1 януари 2023 г. – 31 декември 2035 г., посочи министърът на енергетиката. Той изтъкна, че споразумението е и за покупко-продажба на природен газ.

Народният представител от ГЕРБ-СДС Делян Добрев изрази притеснения от това какво ще се случи, ако потреблението в България намалее в следващите години, като в същото време имаме резервиран фиксиран капацитет в гръцкия терминал в Александруполис, договор за доставка на азерски газ, а сега и споразумение с BOTAS. Затова той попита какво ще стане, ако консумацията на природен газ в страната намалее до 2 млрд. куб. метра годишно, защото по думите му може да се окаже, че ще плащаме за над 3 млрд. куб. м, при положение че не са ни нужни. Според Добрев при подобно положение всички разходи ще се прехвърлят върху по-ниската консумация, което означава, че цената на природния газ в страната при тази хипотеза ще се увеличи значително. 

Депутатът от "Възраждане" Искра Михайлова посочи, че договорената цена по споразумението е 9,14 долара за пренос. По думите й тази сума е в пъти повече от тази, която можело да бъде договорена и България ще трябва да я плаща 13 години. 

Рамадан Аталай от ДПС коментира, че през зимата, когато е нямало газ, се е търсил, а сега се оказва обратното, защото има много газ. Според него не е работа на депутатите да се занимават със споразумения, които са в интерес на България.

Борислав Гуцанов от "БСП за България" заяви, че страната ни вече има договорени 3,85 млрд. куб. метра природен газ годишно, като консумацията в България в най-силните години не е надвишавала 3,5 млрд. куб. метра, а в момента дори е под 3 млрд. куб. метра. Той добави, че споразумението с BOTAS, което е за доставка на природен газ от 1,85 млрд. куб. метра годишно, има включена опция това количество да се увеличи двойно. Освен това споразумението е с опция "вземаш или не вземаш – плащаш", припомни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 23.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
evlogi
преди 10 месеца
Глей ги тия глу,паци с кво се занимават.Еми ако случайно се окаже че имаме излишък, ще го препродадем, бе бурс,уци...Определено в сегашната обстановка е по-добре да сме презапасени, отколкото да се окажем пак на ръба,,.Ама че ***,ци са наредени наистина в тва Народно събрание....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още