IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неочаквано Cheniere доставя първа втечнен газ на България през турските терминали

Плановете бяха първа да разтовари френската TotalEnergies, която спечели извънреден търг за април

17:04 | 12.04.23 г. 2
Снимка: Министерство на енергетиката
Снимка: Министерство на енергетиката

Първият танкер с втечнен газ за България по договора с турския газов оператор Botas пристигна на пристанище Мармара Ерейлиси, става ясно от съобщение на Министерството на енергетиката и "Булгаргаз". Неочаквано танкерът е на фирмата Cheniere, която спечели търг за осигуряване на доставките на газ за 2023 година. Плановете бяха първи там да разтоварят от TotalEnergies.

По време на импровизиран брифинг служебният енергиен министър Росен Христов коментира, че тази доставка развенчава опасенията, че България ще получава руски природен газ през Турция след сключването на споразумението с Botas в началото на годината. По договора страната ни може да получава до 1,5 млрд. куб. метра газ годишно, използвайки цялата инфраструктура на турската компания за разтоварване, регазификация и съхранение.

В търговете, обявени от "Булгаргаз" в последните месеци, действително има изискване газът, който се доставя, да бъде от държава, срещу която няма санкции или други търговски ограничения. Реално обаче продажбата на руски газ - тръбен или втечнен, не се ограничава по никакъв начин от ЕС. От Европейската комисия дадоха единствено препоръка да не бъдат сключвани нови договори с руски доставчици. Само преди ден обаче в Москва пристигна унгарският министър на външните работи Петер Сиярто, който съобщи, че преговаря за доставки на руски енергоизточници.

В момента в Брюксел тече дебат дали да се ограничи вносът на руски газ, но засега няма никакви решения по този казус.

По думите на Христов днес (12 април) задължението на България по договора с турския оператор е да докара танкера до териториалните води на Турция, а Botas ще прецени на кой от терминалите си да го разтовари. Това дава гъвкавост на заявките ни, обясни още той.

Христов не уточни какви са обемите, които ще достави Cheniere през този терминал. Към българската газопреносна мрежа през газопровод от турската компания са изпратени към 55 млн. куб. метра газ по този договори, допълва обаче Bloomberg, позовавайки се на публикация в Анадолската агенция. 

Според договора с "Булгаргаз" за април и май американската компания трябва да достави два товара - от 500 хил. мегаватчаса и 1 млн. мегаватчаса.

В края на февруари "Булгаргаз" обяви и допълнителен търг за доставка на 500 хил. мегаватчаса природен газ през април (с прозорец между 15 и 20 април), която трябваше да бъде първата по договора с турския газов оператор. Търгът беше спечелен от френската TotalEnergies.

От заявлението на "Булгаргаз" до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цената на газа през април става ясно, че Cheniere е имала два запазени слота в Ревутса (Гърция) - на 15 и 26 април, а френската Total е трябвало да разтовари в Турция. Сега обаче двете компании са разменили слотовете.

"Булгаргаз" участва в търговете за разпределение на капацитет на терминала на о. Ревитуса в края на 2022 година и запази три слота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 12.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 1 година
Ох Булгаргаз... няма ли да се научите да обяснявате на хората процрачно и с прости думи какви точно ги вършите... Обяснете защо е важно да получаваме втечнен газ, колко е необходимо да се строят терминали, за да имаме достъп до повече източници , доставчици... Добре, че поне цените по борсите паднаха , та това повлия и на българския пазар, не се очаква сериозно завишение следващие месеци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 23
zelka007
преди 1 година
хихи ... ривете антиваксъре-газовици ... да ви пресъхне патока ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още