IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз": С ценообразуването си спестихме 160 млн. лева на бизнеса

На 12 април България ще получи първия танкер с втечнен газ през турските терминали

10:29 | 31.03.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

С начина на ценообразуването си - в сегмента "месец напред", а не "ден напред" на нидерландската борса TTF, "Булгаргаз" е спестила 160 млн. лева на бизнеса в периода октомври - декември 2022 година. Тези изчисления представи директорът на дружеството Деница Златева пред БНТ.

Нейният коментар е свързан с оплакванията на бизнес организациите у нас, според които от началото на годината те губят по средно около 42 млн. лева заради начина, по който газовото дружество формира цените си. Цената на газа у нас е по-висока от котировките на TTF, оплакаха се представителите на бизнеса у нас преди няколко дни.

В допълнение "Булгаргаз" не наложи санкции за недовзетия газ през септември и октомври, когато цената беше рекордна. Това коства 20-30 млн. лева на компанията, които също са спестени на бизнеса, уточни още Златева. Тогава този газ беше нагнетен в газохранилището в Чирен и за първите два месеца на годината е оскъпил доставките за клиентите с 12-15%.

В цената, по която продава "Булгаргаз" на своите клиенти - на регулирания и на свободния пазар, се включват и други компоненти освен пазарната цена - разходите за ангажиране на слотове, за регазификация, за съхранение и т.н. Пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Златева уточни преди ден, че те са около 15-20% от цената.

Директорът на "Булгаргаз" коментира още, че на българската борса няма достатъчна ликвидност, за да си позволи дружеството да разчита на нея за доставките. Средно дневните нужди се движат в диапазона 40 хил.- 85 хил. мегаватчаса, в зависимост от сезона, и такива количества могат да бъдат намерени на най-ликвидните борси в региона  - в Австрия или в Италия.

На 12 април пристига първият танкер с 500 хил. мегаватчаса (50 млн. куб. метра) втечнен газ за България на терминалите на Botas в Средиземно море, анонсира още Деница Златева. Тя обясни, че таксите, които ще плати "Булгаргаз" за товара са съизмерими с тези, които плаща на гръцките терминали. Доставките през турските терминали бяха договорени в  началото на годината. По договор страната ни може да получава до 1,5 млрд. куб. метра газ годишно оттам.

Най-големият длъжник на "Булгагаз" - "Топлофикация София", е изплатил 552 млн. лева за последната половин година, но остават още задължения в размер на 700 млн. лева, уточни още Златева. Финансовото състояние на газовото дружество обаче е добро и самото то няма неизплатени задължения към свои доставчици. По предварителни разчети ще има оперативна печалба през 2022 година, отбеляза още тя.

"Газпром" не е завел арбитражно дело срещу "Булгаргаз" категорична беше Златева. Преди ден тя уведоми и КЕВР, че няма никакви съдебни претенции на руската компания срещу нас. В момента двете компании извършват годишното приключване на договора и има "известно разминаване" по сумите, като руската компания е посочила, че задълженията, за които претендира, могат да се платят както е предвидено по договор - във валутна сметка, а не в рубли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 31.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 1 година
Ох, голяма остъпка за бизнеса, няма що... пълни глупости. Как може точно те да твърдят това? Бизнесът "реве" от месеци от тия моноплисти Булгаргаз, те видиш ли им спестили пари? Добре че бяха частните газови компании да се надигнат за компенсациите, за монополното положение и за дискриминацията на енергийния пазар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още