IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Извънреден търг през март балансира цената на газа за април

Газ от "Чирен" не се черпи, но влиза в ценообразуването, за да гарантира доставките

11:30 | 29.03.23 г. 3
Газохранилището в Чирен. Снимка: Investor.bg
Газохранилището в Чирен. Снимка: Investor.bg

През март "Булгаргаз" е провел извънреден търг, благодарение на който се балансира цената за април, коментира директорът на "Булгаргаз" Деница Златева по време на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), на което беше дискутирана цената на газа за следващия месец.

В началото на месеца от газовата компания прогнозираха цена от малко над 103 лева за мегаватчас. Сега, на базата на проведения търг, намалението на цената на TTF и оптимизация на разходите на дружеството, цената към днешна дата би била 98 лева за мегеватчас.

Председателят на КЕВР Иван Иванов сподели пред Investor.bg, че причината за по-високата цена през април е договор за доставка, сключен през ноември 2022 година. Тогава имаше паника в страната, че газът в България няма да достигне в началото на 2023 година, а цените тогава бяха по-високи от котировките на TTF днес. Чрез извънредния търг от газовото дружество са опитали да балансират тази по-висока цена, стана ясно по време на заседанието в регулатора.

Цената на единия от доставчиците на втечнен газ е по-висока, не колкото на газа в "Чирен", но това тегли цената нагоре, уточни още Иванов и допълни, че от април в микса вече не влиза газът от газохранилището в Чирен, защото сезонът приключва на 31 март.

Той призна, че от "Чирен" не се тегли от средата на февруари насам и обясни това с намаленото потребление на газ в страната, което достига до 25-26%. Излишъците, които се получават при текущите доставки по сключените през есента договори, се съхраняват в газохранилището, защото никой няма да компенсира отказа от количества, за които сме платили преди месеци, уточни още председателят на енергийния регулатор.

Златева обясни и как газохранилището в Чирен влияе върху ценообразуването, въпреки че няма данни газ оттам да се черпи от средата на февруари насам. Всеки месец количества от газохранилището се включват в микса, защото като обществен доставчик "Булгаргаз" има задължението да осигури всички заявки на клиентите. Недовзиманията обаче са в обем на 16-30% месечно. 

Обикновено тези количества или се нагнетяват в "Чирен", или се продават на борсите, за да не бъде застрашена сигурността на мрежата, уточни Златева.

Директорът на "Булгаргаз" коментира още, че компанията има допълнителни разходи, които не се компенсират от наредбата за ценообразуването - за слотове, регазификация и съхранение, които възлизат на 15-20% от индекса на TTF.

В момента "Чирен" е нагнетено до 77,5% от капацитета си.

Колкото до възможните компенсации на ниво ЕС заради скъпите резерви от газ Иванов уточни, че това е работа на правителството и проблемът е общоевропейски. След заседанието на Съвета на енергийните министри на 28 март служебният министър Росен Христов каза, че е повдигнал въпроса пред своите колеги и очаква отговор от Брюксел какво може да се направи.

Позицията на България е, че ЕК прие регламент, по силата на който страните от ЕС трябваше да посрещнат този отоплителен сезон с газохранилища, запълнени до поне 80% от капацитета си, за да бъде спокойна зимата без доставки на руския природен газ. Още през март 2022 година, когато беше публикуван регламента, от Брюксел уточниха, че европейски средства за нагнетяване на газ няма да бъдат отпускани.

"Ако желаят, държавите членки могат да предоставят финансова подкрепа или компенсация на участниците на пазара, за да постигнат целта", казаха тогава от ЕК в уточненията по текстовете. От там коментираха, че финансирането на тези компенсации може да бъде или чрез държавния бюджет, или чрез налог, събиран с мрежовата тарифа.

Деница Златева уточни, че "Булгаргаз" участва в работна група с експерти от Министерството на енергетиката, която анализира възможностите за компенсации за газохранилището.

По повод оплакванията на бизнеса за цената на газа, тя допълни, че дружеството е в отлични отношения със своите клиенти и припомни, че при рекордните цени на газа през септември и октомври "Булгаргаз" не събираше неустойки от клиентите си за невзети количества (клаузата take or pay) и всички разходи тогава останаха за сметка на компанията.

Излишните количества тогава "Булгаргаз" нагнети в "Чирен".

Премията за "Булгаргаз" е около 2% от цената за регулирания пазар, каза още Златева по повод коментари на бизнес организации, че купуват газ с 12 лева над цената, утвърдена от КЕВР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 29.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Василена
преди 1 година
Всеки месец вече цените са по-ниски. Много са факторите,които помагат за това. Ако се работи все така и се включат и други фирми освен Булгаргаз, ако се започне и собствен добив, ще спечелим и ние, потребителите на природен газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: данчонефелнатарубла ... паметника ще го бишнем !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
служебният министър Росен Христов каза, че е повдигнал въпроса пред своите колеги и очаква отговор от Брюксел какво може да се направи. https://***.consilium.europa.eu/media/60961/gas-market_thumb.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още