IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Чирен" ли е причината за оскъпяването на газа у нас?

България обмисля да поиска компенсация от ЕК заради скъпия газ в газохранилището

13:27 | 26.03.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

България търси начини за компенсации от европейски фондове за скъпия газ, нагнетен в газохранилището край врачанското село Чирен, стана ясно от коментар на служебния министър на енергетиката Росен Христов пред БНР. Той обясни, че проблемът е общоевропейски - резервите от газ в Европа бяха нагнетени през лятото и началото на есента, когато цената беше рекордно висока.

Имаме правото на компенсации, защото ЕК ни принуди с регламент да нагнетим такива количества газ в момента, когато газът беше толкова скъп, заяви Христов.

Именно "Чирен" е причината за по-високата цена на природния газ, продаван от "Булгаргаз" в момента, коментира още енергийният министър. По данни на Gas Infrastructure Europe (GIE) резервите в газохранилището ни не са мръднали в последните седмици и стоят на ниво 77,5% от капацитета на съоръжението.

Енергийният министър обаче уточни, че в оставащите дни до края на март "Булгаргаз" ще използва газ от "Чирен", а цената му е два пъти по-висока от пазарната. Когато заявките изискват, включваме газът от газохранилището в микса, заяви още Христов и допълни, че дори и малки количества водят до съществено повишение на цената на газовия микс.

От средата на март цената на природния газ на нидерландската борса TTF падна трайно под нивото от 45 евро за мегаватчас. В своето заявление пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) "Булгаргаз" прогнозира цена от малко над 103 лева от 1 април. Заявлението ще бъде разгледано на заседание на енергийния регулатор през следващата седмица.

Енергийният министър обясни, че трябва да се взимат предвид цените на газа на TTF в сегмента "месец напред", а не за текущи доставки и тя е малко над 50 евро за мегаватчас, тоест българската цена е в съзвучие с пазарната. Христов гарантира, че страната ни получава газ с определена отстъпка от индекса TTF и реално по-високата цена идва от нагнетения в "Черен" газ и "Булгаргаз" не се възползва от пазара, за да трупа свръхпечалби.

Според Росен Христов медийни публикации относно по-високата цена на природния газ спрямо цените на TTF са атака срещу правителството, целящи създаване на хаос в енергетиката. Това води до купуване на газ и запазване на слотове на терминали за втечнен газ при "петорни цени". 

На сайта на газовата борса цената на газа с доставка през май в петък (24 март) беше малко под 42 евро за мегаватчас и като цяло тенденцията следва тази на изменението на цената на контрактите за март.

Освен втечнен газ и газ от "Чирен" България получава и тръбен газ от Азербайджан. Цената му е съществено по-ниска, макар че е обвързана с цената на петрола на световните пазари. Обикновено петролният компонент се прилага с известно забавяне - 6 или 9 месеца, а през лятото на 2022 година цената на петрола достигна нива от над 120 долара за барел. Дори и при това положение обаче газът от Азербайджан е с 20% по-евтин, коментираха експерти пред Investor.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 26.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 11 месеца
Не мисля, че властимащите трябва да си измиват ръцете с газохранилището. То е важно да го има! Но тук проблемът е в дългогодишният монопол на държавното газово дружество Булгаргаз, който пречи на газови япазар в България и не дава шанс на частните компании достатъчно да развиват своя продукт в лицето на природния газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Василена
преди 11 месеца
Че какво му е на Чирен? Добре е че го има. Добре е,че се готвят да го разширят. Лошото е, че монополът, който доскоро беше в доставките на природен газ до границата, сега остана и след пресичането й. За нас битовия потребител това най-много ни се отрази, защото знаем удобсвото и комфорта, но вече е доста голяма цената му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
wart
преди 11 месеца
Ние сме велик и горд народ за нас не цената е важна за нас е важно Газта да е"''от демократична свободна страна като Америка "''' цената е без значение да не е като Руският евтин недемократичен мръсен газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още