IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" очаква цена на газа от малко над 90 лева за мегаватчас през май

Газохранилището в Чирен е пълно до 77,5% от капацитета си

15:34 | 14.03.23 г. 1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

През април цената на газа ще поевтинее с допълнителни 3,4% до 103,08 лева за мегаватчас, сочат първите разчети на "Булгаргаз". От компанията очакват тенденцията да продължи и газът да се продава за 92,54 лева за мегаватчас през май. Тогава спадът ще бъде в рамките на повече от 10 на сто.

По закон газовото дружество трябва да внесе своето първо заявление за очакваната цена на суровината за следващия месец до 10-то число на текущия. Предложението се депозира в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която проверява изчисленията на "Булгаргаз". Докладът на експертите от тази проверка се разглежда на открито заседание в регулатора.

На 1-во число от месеца КЕВР одобрява окончателното предложение на "Булгаргаз" за цената на газа.

От началото на февруари цената на газа на нидерландската борса TTF трайно падна под 60 евро за мегаватчас. Спокойствие на пазарите носят пълните газохранилища в Европа. По данни на Gas Infrastructure Europe към 13 март газохранилището край врачанското село Чирен е пълно до 77,5% от капацитета си. Това е рекордно високо количество за този период от годината.

Средно европейските газохранилища са пълни до 56,5% от капацитета си. През последните дни студена вълна преминава през северните части на Европа, което води и до леко увеличаване на потреблението в отделни части на континента.

Цената на резервите от газ в цяла Европа е по-висока от пазарната в момента, защото той беше нагнетен в края на лятото и през есента, когато цените на пазарите бяха рекордни. 

В обедната сесия на TTF на 14 март търговията с природен газ се извършва при цена от малко над 46 евро за мегаватчас. За кратко априлските контракти се търгуваха на ниво над 52 евро за мегаватчас в края на миналата седмица. Прогнозите за достатъчно силни ветрове, които да помогнат на Германия да произведе рекордни количества електроенергия, обаче отново свалиха надолу цената на природния газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 14.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 1 година
Това, че имаме толкова газ в газохранилището означава само едно - че за другата зима също трябва да се чувстваме сигурни, че няма да останем без газ. Страхотна новина е, че поевтинява така последните месеци синьото гориво, определено се отразява на сметките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още