IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" има претенции към "Булгаргаз" за оборотни количества газ

Цената на газа за март вероятно ще е с 10% по-ниска

15:12 | 23.02.23 г. 10
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

"Газпром" и "Булгаргаз" имат спор за оборотни количества газ, както се случва редовно в края на годината, заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов след края на заседание в регулатора. "Не се касае за претенция за милиарди, а много по-малко", заяви още той в отговор на въпрос на Investor.bg.

Преди дни енергийният министър Росен Христов съобщи за претенции на руската компания към България, но не даде никакви подробности.

Днес Иванов каза, че няма информация за искове от страна на "Газпром Екпорт" относно спрените доставки заради едностранно преустановения от руска страна договор. Става въпрос за количества, които са предоставени през годината, и които "Булгаргаз" твърди, че са платени, а "Газпром" - че не са, коментира още ръководителят на регулатора.

По време на заседанието беше обсъдена цената на газа за март. "Булгаргаз" внесе искане в началото на месеца за цена от 119,33 лева за мегаватчас.

Експертите на регулатора са установили грешка в изчисленията и са коригирали искането до 118,60 лева за мегаватчас. От газовото дружество отчетоха, че са съгласни с корекцията и дори очакват още по-съществено намаление - с около 10% до под 110 лева за мегаватчас. 

Това е по-високо ниво от текущите цени на нидерландската борса TTF, призна Иванов. Пред журналисти обаче той уточни, че при изчисленията компанията използва средната цена за целия месец, а не дневните цени на борсата.

От "Булгаргаз" обясниха още, че клиентите са заявили намаление на доставките от 6%, което ще се отрази чрез по-малко количества газ от "Чирен". Това, заедно с цената на TTF, води до очакваното допълнително намаление на цената у нас. Ако тенденцията се запази до края на месеца, цената ще бъде по-ниска спрямо март 2022 година, когато газът беше на цена от 113 лева за мегаватчас.

Европа и България се справят блестящо с липсата на руския природен газ през този отоплителен сезон, каза още Иванов по време на заседанието. Според него екстремните цени едва ли ще се завърнат, като оптимизъм носят и пълните газохранилища. Цената на суровината там е висока, но "Булгаргаз" успешно извършва виртуално нагнетяване, с което се балансира цената в газохранилището, допълни Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
Naska22
преди 1 година
Най-важно е, че и през следващия месец цената на природният газ ще се понижи всичко друго ще се нареди. На газ е най-топло и ютно, освен това имам топла вода, готвя си, като гледам как се развиват нещата нищо чудно да заговорим за цени от преди кризата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
borisovaaaaaaa
преди 1 година
Тенденцията е към по-ниска цена и това е важно за нас потребителите на синьо гориво. В крайна сметка обаче е важно и ние да си оптимизираме бюджета вкъщи, атова става по-лесно с разходомера, който имаме , сложен от компанията на която сме на газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: doba къде скочи от една кражба в полза на местните мафиоти и русия, към друга кражба на местните гангстери и русия.... нерде газ, нерде реактори които са от времето на гоцее! *** тепърва започва да вреди на България, има време да направи още поразии! Ето оня ден открито се изказа против модернизирането на армията ни... а уж ми бил генерал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
Минск договорился с "Газпромом" о цене на газ .Цена на газ для Белоруссии в 2022 году была согласована на уровне 2021 года - 128,52 доллара за тысячу кубометров.https://ria.ru/20230223/gaz-1853945201.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Товарищ Милер чека ППДБ+Герб на бис пред коня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
doba
преди 1 година
До: zelka007: то сбогом с ГазПром - ок. НО ако ня*КОЙ се е осрал и народа да плаща безброй пари заради него - Следствие -> Прокуратура -> Съд -> Затвор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
doba
преди 1 година
До: khao: приятелю, не Румбата Радев присъди да платим 3 000 000 000(ТРИ МИЛИАРДА) на РосАтом за реакторите, а международния арбитражен съд в Холандия(по спомени, може и да бъркам), и чичко Бойко ги плати като поп! Сега има си хас Киро и Кокоро и Лореро да са сбъркали нещата и пак на гърба на народа да се напишат огромни суми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Ами изглежда нормално искане . За да работи газопреносната ни мрежа , трябва да има газ в нея . И ако те са имали някакво споделено с нашият оператор количество от техническият , редно е да им бъде заплатен . Не е никаква драма . Ще уточним цената , стискаме си ръцете и сбогом ... !! ... Нямаме договор и няма да имаме повече в близките десетилетия ... Ако някоя форумна чeбурашка иска да усети как тупти рассийското сърце , да иде и да лежи под тръбите на турецки пАток и да слъйша ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: doba ако е още руското *** радев на власт, ще кихаме колкото кажат и ще им благодарим даже! ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 14
doba
преди 1 година
Ох-ох-ох! Ох! Пак ще кихаме май...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още