IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

 "Булгаргаз" очаква минимално поевтиняване на газа през март

От началото на февруари цената на нидерландската борса TTF се стабилизира на нивата около 55 евро за мегаватчас

16:55 | 09.02.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

"Булгаргаз" прогнозира минимално понижение - от 4%, на цената на природния газ през март, става ясно от съобщение на компанията. Тя е внесла своето първо ценово заявление в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), в което е вписана цена от 119,33 лева за мегаватчас, без цената за пренос, достъп, акцизи и ДДС.

Окончателно заявление ще бъде подадено на 1 март, а енергийният регулатор ще се произнесе по това дали са включени всички фактори в цената в същия ден.

На 1 февруари КЕВР одобри цена на газа в размер на 124,34 лева за мегаватчас, което е намаление от 31% спрямо цената през януари. Тогава имаше рязко поевтиняване на цената на газа на нидерландската борса TTF.

От началото на февруари цената на природния газ на борсата се стабилизира на ниво около 55 евро за мегаватчас. Цената е ниска спрямо изтеклите 12  месеца и инвеститорите на този етап не реагират на застудяването, обхванало Европа на фона на пълните газохранилища и непрекъснатите доставки на втечнен газ.

България също си е осигурила доставките на газ за цялата 2023 година, декларираха от "Булгаргаз".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 09.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още