IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" e предявил претенции към България за суми по изтеклия договор

Купуваме газ задължително със сертификати за произход, обясни служебният министър на енергетиката Росен Христов

08:35 | 10.02.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руската държавна газова компания "Газпром" е предявила към България  претенции за суми по изтеклия в края на 2022 г. договор за доставка на природен газ, съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов пред БНТ. Той отказа повече подробности, защото комуникацията, както и всичко около договора за доставка, е конфиденциална информация. Министърът увери, че се провеждат консултации с юристи и "всичко по този договор е под контрол".

В момента България не купува руски природен газ и това се доказва със сертификати за произход, които се изискват от доставчиците, които участват в тръжните процедури за доставка на газ, допълни още министърът. Той беше категоричен, че не е важно да бъдат следени "молекулите на газа", а че наши средства не отиват в "Газпром" и не помагат за финансиране на войната в Украйна.

По отношение на повдигнатите наскоро обвинения към предишния енергиен министър Александър Николов Христов отбеляза, че покупките на газ в периода април - септември са ставали в нарушение на закона - не през тръжни процедури, а чрез двустранни преговори с търговци. В резултат на това има щети за 88 млн. лева за "Булгаргаз".

В момента се сключват договори със същите търговци, но цената вече е конкурентна, защото е постигната през прозрачна тръжна процедура, заяви Христов. Той обясни още, че газът за 2023 година е осигурен и цената ще бъде изгодна. В момента се воядт преговори за дългосрочни доставки на втечнен газ, като вече се включва и опцията страната ни да използва терминалите на Турция.

България става сериозен фактор за доставки на втечнен газ за цялата Югоизточна Европа, категоричен е Росен Христов, визирайки възможността за ползване на терминалите за втечнен газ в Гърция и Турция, както и за увеличаване на тръбния газ от Азербайджан. Благодарение на газовите връзки целият този газ може да бъде транзитиран към различни части на Европа, включително и за Молдова и Украйна.

Санкции срещу ядрения сектор на Русия ще доведат до сериозни щети за българската енергетика и всички тези данни са предоставени на Европейската комисия (ЕК), заяви още Христов. В момента се търсят алтернативни доставчици на резервни части за АЕЦ "Козлодуй", проблемът е те да бъдат сертифицирани. По отношение на отработеното ядрено гориво страната ни има капацитет да го съхранява на собствена територия за срок от 50 години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 10.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 1
veskapetkova9
преди 1 година
Правният прецедент при арбитражното дело между Финландия и Русия е обезпокоителен, защото силно ограничава тезата, с която държава ни може да се защитава при иницииране на арбитражно дело от руска страна. Но независимо от резултата, стремежът в България трябва да е към подобряване на газовата инфраструктура в страната, което ще доведе до две основни ползи: утвърждаване на позициите ни като лидер в газовия сектор на Балканите, както и конкурентен пазар на газ, без монополно поведение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
LaCosta
преди 1 година
И с цялата си наглост от тях около 30 000 войници, от тези нарушители на международния правов ред, си оставят костите по нашите земи без да ни питат и без да плащат гробищни такси вече 145 години! Добре поне след това нашите западноевропейски партньори на Берлинския конгрес се намесиха в защита българския национален интерес и евроатлантическите ценности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
LaCosta
преди 1 година
Най-важното е, че "всичко по този договор е под контрол". Все пак България е страната на най-добрите контрольори и за това аз съм напълно убеден, че ще осъдим Газпром, както ни обещаваше Кирил Петков, за това, че най-нагло се опитваха да ни продават евтин газ, ама без сертификат за демократични молекули в него!Също така мисля, че не е зле най-накрая да поискаме обезщетение от Русия, че преди 145 години нейни войници незаконно преминават Дунав и навлизат по нашите земи да ни газят нивите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
borisovaaaaaaa
преди 1 година
Нямаше да има такъв проблем, ако в договора, който преди години ГЕРБ подписаха докато управляваха, бяха сложили клауза с която да се гарантира отговорността на руската компания. Но тогава някой го е било страх да го направи и сега носим последиците от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС ... хахха ... предявил претенции не означава все още нищо ве баце ... !! ... финландците имат действащ договор , а нашият е изтекъл и не е подновяван ... !! ... и освен това арбитражът реши в полза на Финландия ... :))) ... а вземи си прочети опорките малко ... !!!!! ... нито лев няма да отиде към любимият ти гъсссспром от България ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Р?мператоръ
преди 1 година
Чета свързаната новина - явно Булгаргаз са виждали накъде отиват нещата... чета и глyпостите на оня, дето пише като нигъp отдолу. Къде си бе - нигъp - що не коментираш туканка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Р?мператоръ
преди 1 година
А клoyнчикът министър иска сертификати - не знае горкото, че половината азерски газ е... руски. Абе: що няма коментари туканка - дежурните русофобчици нещо се крият?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Р?мператоръ
преди 1 година
Стана, каквото предвиждах. Сега ще ни осъдят да плащаме - вече има прецедент: финландците така бяха осъдени на арбитраж за точно същия казус. Подарихме на Росатом 2 МБ задето скъсахме подписан договор, сега ще подарим 2 МБ и на Газпром... а май и за Южен поток пак плащахме, не помня вече. Сигурно руснаците мн ни обичат - даваме им пари ей-така, без да искаме ни газчица, ни атомчета насреща. Ама кво пък - ние сме баровци - 4 МБ са джобни пари за нас, важно е на Вова Путин да му е кофти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Pyramid
преди 1 година
Имам алергия от Гешев но, такива като Р.Христов, трябва да бъдат съдени за държавна измяна. Защо? Ами защото, държавата ни вече е ощетена за милиарди поради тяхното слагане на този и онзи отвън и те няма да.бръкнат в своя джоб, за да платят за гяволъка си. Съд до дупка за тези майцепродавци! Съд и по 15 години тежък тъмничен затвор с конфискация на цялото имущество в полза на държавата и лишаване от граждански права завинаги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още