IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" поиска КЕВР да признае разходи за евентуален арбитраж с "Газпром"

Енергийният регулатор отхвърли искането - разходите са само хипотеза и не могат да бъдат доказани

17:20 | 06.01.23 г. 6
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

"Булгаргаз" е поискал от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да признае разходи за съдебни дела през 2023 година, сред които за иск срещу "Топлофикация София" и евентуални разноски по арбитражно дело срещу "Газпром Експорт". Това е видно от протокол от закрито заседание на енергийния регулатор, на който е разгледано ценовото заявление на компанията за януари 2023 година.

В отговор на парламентарен въпрос служебният министър на енергетиката Росен Христов съобщи, че се анализират възможности и се водят консултации с правни кантори относно рискове и възможности за арбитражно дело с руската компания. Директорът на "Булгаргаз" Деница Златева отказа коментар на този въпрос пред журналисти и обясни само, че интересът на компанията и на България ще бъде защитен.

От протокола става ясно, че КЕВР отказва да утвърди разходите за евентуално арбитражно дело, включително и арбитражни такси, тъй като става въпрос за хипотеза и разходите въобще не могат да бъдат потвърдени и доказани. Признатите разходи се включват в цената на услугата, която "Булгаргаз" извършва като обществен доставчик, а именно - доставка на природен газ. Експертите от КЕВР са категорични още, че разходи за арбитраж не са вписани в Наредбата за ценообразуването, на чиято база се работи за определяне на цената на газа.

В протокола от закритото заседание стойността на тези разходи е заличена, тъй като е чувствителна информация. Изключването ѝ, заедно още една корекция, обаче води до намаляване на исканата цена на газа за декемри с 0,39 лева за мегаватчас. В ценовото си заявление от "Булгаргаз" поискаха от енергийния регулатор да утвърди цена за януари от 204,53 лева за мегаватчас, а одобрената към този момент цена е 204,14 лева.

В крайна сметка обаче цената на газа на TTF намаля наполовина през декември, което позволи и съществена промяна в посока надолу за цената на "Булгаргаз" от 1 януари.

От дискусиите става ясно, че през този месец "Булгаргаз" има четири източника на суровината - газохранилището "Чирен", втечнен газ от гръцките Mytilineos и Depa Commercial, както и от "Колмар" и газa от Азербайджан. В този момент цената на газа от "Чирен" не е била най-висока, както се коментираше през ноември. По-късно стана ясно, че "Булгаргаз" е нагнетявал виртуално газ в газохранилището, което е балансирало цената.

Припомняме, че газохранилището беше нагнетено през август и септември, когато цената на природния газ достигна рекордни стойности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 06.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: aldy... объл , никъде не пише за неустойки в материалът . Никой в ЕС няма да плаща на гъссспром неустойки , щото спрял газчицата , видиш ли немали сме рубли купени по техният курс на техната сметка от техната борса ... :))) ... зачети текста с разбиране ако обичаш ... нашият министър се натиска да плаща , щото е от ваште ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Если изобщо има арбитраж, то осъдения будет газпром, кои не изпълнили свой дагавор. Какие глупасти гавариш?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 8
danchomentata
преди 1 година
То сигурно ще излезе че актива на Булгаргаз е toplo . bg поради това може служебното правителство да е редовно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 1 година
До: aldyНе, не може да бъде доказано, че ще загубим арбитраж, защото може и да го спечелим. Ако има такъв, разбира се. Защо да се облагат потребителите с разходи, които може да са приходи. А и дори да са разходи, не е ясно кога ще бъдат направени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 8
danchomentata
преди 1 година
Булгартрансгаз ЕАД е оператор на: национална газопреносна мрежа (НГПМ) за пренос на природен газ на територията на България до газоразпределителни мрежи и небитови клиенти на природен газ;https://***.dker.bg/bg/priroden-gaz/prenos-2.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 9
aldy
преди 1 година
Енергийният регулатор отхвърли искането - разходите са само хипотеза и не могат да бъдат доказани === Значи ще платим 1 милЯрд неустойки и това плащане не може да бъде доказано? С куфарчета ли ще плащат ТИЯ? Или просто смятат да свият мангизите? Става все по-весело, май?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още