IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блинкен: България може да подсигури изцяло нуждите си от газ от САЩ и Азербайджан

IGB подобрява енергийната сигурност на целия регион, смята американският държавен секретар

10:33 | 22.02.23 г. 12
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

България може да осигури 100% от вътрешното потребление на природен газ чрез доставки от Азербайджан и САЩ благодарение на проекта IGB, коментира по време на брифинг в Атина американският държавен секретар Антъни Блинкен. Поводът за този коментар е изразената амбиция на гръцкия външен министър Никос Дендиас Гърция да се превърне в енергиен хъб за Югоизточна Европа.

През Трансадриатическия газопровод (TAP) и терминалите за втечнен газ край Александрополис и Ревитуса Гърция може да доставя достатъчно газ, за да покрие изцяло нуждите на България и съществено да намали зависимостта на региона от руския природен газ, коментират двамата дипломати, цитирани от пресслужбата на Държавния департамент.

Това означава подобряване на енергийната сигурност в региона и задълбочаване на връзките между пазарите в региона.

България е свързана с TAP чрез новата газова връзка "Комотини - Стара Загора", влязла в експлоатация през октомври 2022 година. През нея страната ни получава по 1 млрд. куб. метра природен газ годишно, или това е към 1/3 от годишното потребление на суровината. "Булгартрансгаз" има дял в строящия се в момента терминал за втечнен газ край Александруполис, където ще може да получава доставки от най-различни източници, включително и САЩ.

Газът от този терминал също ще бъде транспортиран през IGB и потенциалните пазари са не само България, но целия регион на Югоизточна Европа, включително Унгария, Украйна, Молдова и т.н.

Блинкен коментира още, че американски инвеститори имат голям интерес към развитието на зелената енергетика в Гърция. Южната ни съседка има големи амбиции за отказ от въглищата и развитие на зелени проекти, които да я доведат до въглеродна неутралност. Енергийната криза, породена от войната в Украйна, обаче забавя реализацията на тези планове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 22.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 1
borisovaaaaaaa
преди 1 година
Чудесно е, че ни се вдъхва кураж и сигурност, че газ има и той е подсигурен за потребителите му. Честно казано ми омръзна да слушам негативни изказвания, чак ми става обидно като потребител, непрестанно да се опитват да ме убеждават, че има по-добри варианти от газа.. АМИ НЯМА! и в офиса, и вкъщи сме на газ, е няма такъв уют просто... топличко приятно в целия апартамент, такова нещо никога не е било с климатици и дърва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 3
pinoccio
преди 1 година
До: khao Може и от твоята шахта, която Вежливият Лос е напълнил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
До: khao, да ве селски, БГ е уникална територия, на която руските агенти във властта ходят да дават отчети в американското посолство и за тоталната нищета е виновен лично Путин. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 5
doba
преди 1 година
А през това време Ердоганя си получава доставки по Син Поток и го бОли фара за Блинкен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 6
aldy
преди 1 година
България може да си осигури газ и от Патагония, ако Чичо Сам разреши. Но в България четвъртостепенен чиновник от Щатско се посреща с почести лично от президента. Какво повече да говорим за суверенитет и просперитет на територията? Колония от най-мизерен тип. Същият този тип беше заплашил боко с магнитски. Разговорът е записан и може да следва продължение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 6
aldy
преди 1 година
Селският хулиган вика "Стани да седна". Гръмна Северните патози, за да доставя скъп и прескъп газ на уплашените юродеци, а ФРГ гък не посмя да каже, въпреки че много добре знае КОЙ е свършил работата. За селския хулиган няма "междуселско право", а само юмручно право. Докато не му строшат празната гаванка с нещо тежко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
5
rate up comment 9 rate down comment 16
khao
преди 1 година
но може и от наши собствени източници... само да разкараме руските агенти от властта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 6
danchomentata
преди 1 година
С шейсе военни инструктори сме от печелившите на фойерверки https://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_State#/media/File:CountriesAgainstIS.svg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 9
danchomentata
преди 1 година
Може ако еврейте трампат жито за газ с фараоните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още