IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев обсъди алтернативни петролни доставки с държавния секретар на САЩ

Един от начините за диверсификация е изграждането на петролопровод от Александрополис до Бургас

22:41 | 16.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Енергийната диверсификация и предприемането на своевременни мерки за осигуряването на алтернативни доставки на суров петрол за рафинерията в Бургас, след изтичането на дерогацията за внос на руски петрол, бяха във фокуса на разговора между българския пезидент Румен Радев и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, съобщават от Прессекретариата на Президентството.

Двамата с Блинкен са обсъдили още необходимостта от оказването на подкрепа за Украйна на фона на целенасочено разрушаване на нейната енергийна и гражданска инфраструктура. 

Една от стъпките за диверсификация на доставките от петрол за България е изграждането на петролопроводът "Бургас - Александруполис", но този път в обратна посока - от Средиземно море към България. Румен Радев е коментирал, че с този проект ще се запази работата на ключовата за доставката на горива рафинерия в Бургас. Затварянето на "Нефтохим" ще доведе до ръст на безработицата, недостиг на горива и повишаване на цените им, е заявил още българският държавен глава.

В условията на военен конфликт в близост до региона гарантирането на надеждна икономическа, транспортна и енергийна свързаност в Югоизточна Европа е от ключово значение, коментира още Румен Радев. 

Двамата обсъдиха и партньорството между България и САЩ в областта на сигурността и отбраната, допълват още от Президентството. Румен Радев отново призова за търсенето на решение България да получи изтребители на лизинг, докато не бъде сформирана българската ескадрила от изтребители F-16.

"България разчита на подкрепата на своите съюзници, но държи да съхрани и развива националните си способности за охрана на собственото си въздушно пространство", подчерта още президентът Румен Радев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 16.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още