IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: Войната в Украйна насочва вниманието ни към гръцките пристанища

Перспективите пред енергийното сътрудничество между България и Гърция са блестящи, смята държавният глава

12:52 | 08.12.22 г.
Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group
Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group

България има интерес да участва в управлението на пристанищата в Кавала и Александруполис, стана ясно от думите на президента Румен Радев след срещата с гръцкия му колега Катерина Сакеларопулу в София. Пред журналисти той коментира, че войната в Украйна е ускорила желанието на страната ни да използва потенциала на гръцките пристанища за развитието на българската икономика.

Голяма част от стоките, идващи от Китай и Азия, България получава от пристанището в Пирея, допълни още Радев.

По време на своето приветствие българският държавен глава изтъкна и задълбочените връзки между България и Гърция в енергийната сфера. "Перспективите са блестящи", изтъкна той и припомни, че очакваме в срок да бъде завършен терминалът за втечнен газ край Александруполис, в който страната ни има дял.

Като проекти от интерес на двете държави Радев отчете и разширяването на газохранилището в Чирен, както и вторият терминал край Александруполис ("Тракия"). По думите му двете страни могат да си сътрудничат и при изграждането на нови ядрени централи. Делът на България във вноса на електроенергия в Гърция е над 30%, припомни още Радев.

Българският държавен глава призова още и за възстановяване на проекта за изграждане на петролопровода "Бургас - Александруполис", но този път в обратната посока - от Гърция към България. По този начин ще бъдат осигурени доставки на петрол не само за България, но и за Румъния, Украйна и други държави в региона.

"Бургас - Александруполис" беше замислен като проект в полза на Русия - през него трябваше да бъде транзитиран петрол и петролни продукти от Русия през Средиземно море, спестявайки по този начин по-сложното преминаване на танкерите през Босфора. Споразумението за изграждането на петролопровода беше подписано през 2007 г., но проектът беше прекратен през 2011 г. след сериозни протести от местните граждани в Бургас, които се притесняваха за ефекта, който ще има върху околната среда.

Държавният глава призова за по-голяма солидарност за защитата на външните граници на ЕС, преди да бъдат издигани граници и бариери вътре в общността. По-късно днес министрите на външните работи ще дискутират разширяването на Шенгенската зона. Прогнозите са, че България няма да бъде приета в пространството, след като Нидерландия и Австрия заявиха публично, че не подкрепят членството ни, въпреки че изпълняваме техническите изисквания.

Двете държави са водещи инвеститори у нас и Румен Радев ги призова да не "работят срещу своите бизнес интереси". Той призна, че България и Румъния едва ли ще влязат днес (8 декември) в Шенгенското пространство, но очаква да бъдат членове през 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още