IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България прекратява участието си в проекта „Бургас-Александруполис"

Задълженията ни по проекта са в размер на над 12 млн. лева

13:01 | 07.12.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
България прекратява участието си в проекта „Бургас-Александруполис"

България прекратява участието си в проекта „Бургас-Александруполис“. Това решение беше взето на днешното заседание на Министерски съвет по предложение на министъра на финансите Симеон Дянков.

България се оттегля от проекта, защото той не може да бъде реализиран според условията и финансовите параметри, заложени в споразумението от 2007 година, заяви Дянков.

"След като дълго време България търпя обвиненията, че ние бавим големите проекти, виждате че другите страни са неизправни и това е основанието да се излезе от това споразумение." Това каза от своя страна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след заседанието на Министерски съвет днес.

Участието на България в проекта е 24,5%, толкова се пада и на Гърция. Останалите 51% се държат от Русия.

Българското правителство ще преговаря с другите двама участници в „Бургас-Александруполис“ – Русия и Гърция, за излизане от проекта „по взаимно съгласие“, казаха за Investor.bg от финансовото министерство.

В случай че не се стигне до такова споразумение, страната ни ще излезе от проекта в 12-месечен срок след съответното уведомление.

Към момента натрупаните задължения за периода 2009-2011 г. от българска страна по „Бургас-Александруполис“ са близо 6,4 млн. евро.

Те ще бъдат "покрити" чрез издаване на акции от българския акционер в проектната компания - "Проектна компания нефтопровод "Бургас-Александруполис БГ" ЕАД в размер на до 12,8 млн. лева.

Преди по-малко от месец Министерството на околната среда и водите (МОСВ) одобри доклада на оператора на нефтопровода по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

Днес обаче беше взето политическо решение от правителството, с което и процедурата по ОВОС се прекратява.

Очакванията са следващата седмица да се състои годишното общо събрание на акционерите в "Бургас-Александруполис", на което да бъде представена българската позиция за излизане от проекта, заяви Симеон Дянков днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
хаха *** борко и обкръжението му лансират идеята 4е тръбата е с неизмерими екологи4ни последици а шийстовия гас е като да продаваш пуканки......гаврят се с нас и си гледат собствените интереси и интересите на генерал губернатор Уорлик
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
stone kold
преди 12 години
пълни глупости какви поражения една ТЕЦ и обслужващите и звена правят истински кошмар за природата от добива на въглища до транспортирането им до горенето до отделянето на милиони тонове пепел до консумирането на огромни дози кислород до транспорта на сгурията до съхранение на сгурията ......*** народ *** премиер *** прости министри те това е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
0pk
преди 12 години
Колкото съм разбрал, толкова се и интересувам от това да ти призная.Но дори и да е само транзитно, все ще капе някой лев в хазната, ако ще и вода да прекарват по него. А относно пораженията върху природата и туризма, какви точно се очаква да са те? Освен да се спука тръбопровода и да изтече нефта, не вижда друга голяма заплаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
edge404
преди 12 години
Толкова си и разбрал - НЕФТО-провода Б-А, ще пренася транзитно НЕФТ от Бургас до Александруполис. За целта ние ще получаваме фиксирана такса и неясни поражения върху природата и туризЪма....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
0pk
преди 12 години
Защо се прекратява не ми стана ясно. Не ни ли трябва газ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още