IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ: Ще платим по „Бургас-Александруполис“ при положителна оценка по ОВОС

От руска страна предупреждават, че ще разгледат "целесъобразността на по-нататъшното си сътрудничество с България по проекта за петролопровода"

13:30 | 01.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
МФ: Ще платим по „Бургас-Александруполис“ при положителна оценка по ОВОС

„Руската нефтена компания „Транснефт“ в близко време ще разгледа въпроса за целесъобразността на по-нататъшното си сътрудничество с България по проекта за петролопровода „Бургас-Александруполис“. Това е заявил днес шефът на „Транснефт“ Николай Токарев, цитиран от РИА Новости.   

Той е посочил още, че "оценява това ( в случая той има предвид неплащането на вноските по проекта от българска страна) като оскърбление на нашата позиция, партньорите така не постъпват, ние не можем до безкрайност да финансираме  проекта „Бургас-Александруполис“. 

От руската медия пропомнят, че междуправителственото споразумение за строителството на нефтопровода с капацитет за пренос от 35 млн. т петрол годишно (и възможно разширение до 50 млн. т) е подписано от Русия, България и Гърция през 2007 г. „Обаче заради позицията на България, която престана да финансира своята част от проекта, той „буксува“.

   
Помолени за коментар на изявлението на шефа на „Транснефт“, от българското Министерството на финансите (под чието ръководство е проекта „Бургас-Александруполис“) заявиха, че по проекта се работи и припомниха, че преди дни Министерството на околната среда и водите (МОСВ) върна за доработка доклада по Оценка на въздействието на околната среда (ОВОС).

По данни на финансовото министерство, дължимата към момента вноска на България по „Бургас-Александруполис“ е около 7,5 млн. евро. От ведомството посочиха още, че позицията на министър Симеон Дянков по въпроса остава непроменена, т.е., че страната ни ще плати вноската си по проекта за петролопровода след евентуална положителна оценка по ОВОС.   

От Министерството на финансите отбелязаха още, че окончателното решение за реализирането (или не) на проекта „Бургас-Александруполис“ ще бъде взето от правителството, а не от отделно министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още