IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отново удължават срока за екооценката на проекта „Бургас-Александруполис“

До два месеца инвеститорът на проекта би трябвало да предостави допълнители данни, след което Министерството на околната среда и водите ще вземе решение

11:28 | 23.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Отново удължават срока за екооценката на проекта „Бургас-Александруполис“

Отново връщаме доклада по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за петролопровода „Бургас-Александруполис“, за да бъде допълнен от инвеститора "Trans-Balkan Pipeline". Това съобщи тази сутрин пред БНТ министърът на околната среда и водите Нона Караджова. По думите й, все още в доклада няма достатъчно информация, за да се вземе обективно решение.

Караджова отбеляза, че липсват данни за "алтернативата пристанище за разтоварване на танкерите с нефт, което е въпрос на инженерни и технически показатели“. „Ясно е какво се очаква от инвеститора и той има интерес да предостави тази информация“, допълни министърът. Първият вариант на инвеститора беше, разтоварването на танкерите с нефт да става чрез т.нар. буйове в открито море. Сега, след удължаване на срока за ОВОС, е представен и вариантът за разтоварване на петрола на бургаското пристанище.  

Срокът, в който трябва да бъдат представени исканите от инвеститора данни и цифри, е два месеца, посочи Караджова. Ако информацията удовлетворява министерството, процедурата по ОВОС ще продължи с провеждане на обществени обсъждания. При отрицателна оценка процедурата ще бъде прекратена.

По закон обаче е възможно екоминистерството да поиска от инвеститора за трети и последен път нови данни по доклада по ОВОС и съответно би имало още едно удължаване на срока за вземане на решение по проекта.

Първоначалните очаквания бяха, че решение за реализацията на проекта ще бъде взето преди края на миналата година, нова отсрочка за ОВОС беше дадена и през пролетта на 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още