IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите в Бургас-Александруполис: Реализацията на петролопровода продължава

България би трябвало да плати настоящите си задължения по проекта в размер на 7,3 млн. евро до 20 март тази година

11:19 | 18.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Акционерите в Бургас-Александруполис: Реализацията на петролопровода продължава

Всички акционери в компанията оператор на проекта за петролопровода „Бургас-Александруполис“ - Trans-Balkan Pipeline, подкрепиха продължаването на работата по проекта, включително и допълването на доклада за Оценка на влиянието върху околната и социалната среда (ОВОСС) съгласно коментарите, направени от българското Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Това се казва в съобщение на самата компания, във връзка с проведеното вчера в Рим Общо събрание на акционерите и на Надзорния съвет на компанията.

Участниците в срещата са се обединили около предложението на акционерите относно възможността за по-нататъшното финансиране на работата по петролопровода.

Според предложението България би трябвало да плати настоящите си задължения в размер на 7,3 млн. евро до 20 март тази година (при положение, че срокът на плащанията е бил до 15 декември 2010 г.) и да продължи по-нататъшното финансиране на проекта.

Представителят на гръцкото правителство от своя страна е заявил, че е взето решение за възстановяване на ДДС на компанията за периода 2008-2010 г. Неплатените задълженията на Гърция по проекта възлизат към момента на 1,3 млн. евро.

В допълнение, акционерите и членовете на Управителния съвет на Trans-Balkan Pipeline са се обединили около предложението на руските представители за пакет от мерки за минимизиране на разходите, основно административни.

Вицепрезидентът на „Транснефт“ Михаил Барков коментира пред руското електронно издание Вести.ru, че по негово мнение „общо взето българската страна по време на срещата се отнесе позитивно към проекта, има усещане за подобряване на нейната позиция“ към реализацията на проекта.

Trans-Balkan Pipeline беше регистрирана в началото на 2008 година в Амстердам, в изпълнение на тристранния договор между правителствата на Русия, България и Гърция за изграждане и експлоатация на нефтопровода Бургас-Александруполис, подписан в Атина на 15 март 2007 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още