IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екодокладът за нефтопровода Бургас-Александруполис е одобрен от МОСВ

Българският клон на „Транс Болкан Пайплайн Б.В.” вече може да проведе обществено обсъждане за въздействието на проекта върху околната среда

15:06 | 03.11.11 г.
Екодокладът за нефтопровода Бургас-Александруполис е одобрен от МОСВ

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) даде положителна оценка за изрядността на документацията по оценката за въздействието върху околната среда (ОВОС) на инвестиционното предложение за изграждане на нефтопровода Бургас-Александруполис, съобщиха от екоминистерството.

В представената документация по ОВОС са анализирани рисковете за околната среда, които Висшият експертен екологичен съвет към екоминистерството трябва да предвиди при вземането на решение за изпълнение или евентуална забрана за реализирането на проекта на българска територия, се посочват в препоръките на ведомството.

След тази оценка процедурата по ОВОС ще продължи с организиране на срещи за обществено обсъждане с общините и кметствата на българска територия, през които ще минава трасето.

Министерството е изпратило писмо до възложителя - българския клон на международната проектна компания „Транс Болкан Пайплайн Б.В.”, с указания за по-нататъшния ход на процедурата.

Следващият ход е компанията да осигури обществен достъп до документацията по ОВОС и да организира срещи за обществено обсъждане в засегнатите общини, които да бъдат съобразени с постигнатите договорености между българската и гръцката страна.

Подготовката за организиране на паралелните срещи за обществено обсъждане в двете държави може да започне, след като българските и гръцките компетентни органи по околна среда потвърдят, че е налична цялостната документация по ОВОС за нефтопровода Бургас – Александруполис, в това число оценка на трасето на българска и гръцка територия и резюме на доклада за цялото трасе на нефтопровода за двете територии.

Въз основа на резултатите от тези обсъждания висшият експертен съвет към екоминистерството и министър Нона Кардажова ще вземат решение по оценката за въздействие върху околната среда.

Според българската нормативна уредба министърът на околната среда и водите следва да се произнесе с решение по ОВОС в срок до 45 дни след последната среща за обществено обсъждане, поясниха от екоминистерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още