IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Връщат за доработка доклада за ОВОС на „Бургас-Александруполис“

До три месеца ще се разбере дали процедурата по ОВОС продължава или работата по проекта се прекратява

17:34 | 09.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Връщат за доработка доклада за ОВОС на „Бургас-Александруполис“

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) постави отрицателни оценки и върна за доработване доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и на приложения към него доклад за оценка на степента на въздействие върху зоните от Натура 2000 за инвестиционно предложение за изграждане на „Нефтопровод за суров нефт Бургас – Александруполис” за участъка от нефтопровода на територията на България.

Докладът беше внесен в МОСВ от възложителя по проекта в началото на октомври, като по закон министерството трябваше да се произнесе по него в едномесечен срок.

Сега от МОСВ посочват, че в двата доклада има неясноти и съществени пропуски, затова министерството ги връща за доработване на възложителя „Транс Болкан Пайплайн Б.В. – клон България”. Мотивите за връщането са подробно описани в писмо на МОСВ до възложителя, като основните са:

1. В документацията по ОВОС не са разгледани равностойно двете алтернативи за претоварване на нефта. Основно е разгледан вариантът “буйове” или т. нар. единична закотвена платформа, откъдето нефтът ще се транспортира чрез подводни тръбопроводи до бреговата помпена станция за разтоварване в границите на Бургаския залив. На практика другият възможен технологичен вариант - “Jetty”, „кей”, „пирс” или както е назован „естакада”, е разгледан в недостатъчна степен.

2. В доклада за ОВОС няма категорична оценка как конкретно би се отразил един евентуален разлив на риболова, мидените ферми, туристическата и развлекателната индустрия, недвижимите имоти и т.н.

3. Не са посочени конкретни мерки за борба с разливите, като е направена препратка, че това ще се разгледа в бъдеще.

4. Предвидените в доклада мерки не гарантират, че при възникване на аварии няма да бъдат нанесени необратими щети върху залива като цяло, както и на флората и фауната и туризма.

Възложителят разполага със срок до два месеца от получаване на забележките да отстрани посочените пропуски и да представи в МОСВ допълнени доклади за нова оценка на качеството. В срок от 30 дни след внасянето на допълнените доклади МОСВ ще се произнесе окончателно по тях, посочват от ведомството.

Оттам уточняват, че само ако двата доклада в крайна сметка бъдат оценени с положителни оценки, може да се пристъпи към продължаване на процедурата по ОВОС, т.е. организиране на срещи за обществено обсъждане със засегнатите общини и кметства на българска територия, което е задължение на възложителя.

Съгласно българската нормативна уредба министърът на околната среда и водите следва да се произнесе с решение по ОВОС в срок до 45 дни след последната среща за обществено обсъждане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Lo_Ridah
преди 13 години
член за тръбата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още