IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предвиждат нефтопроводът Бургас-Александруполис да е готов до 2015 г.

Според плановете капацитетът на съоръжението ще е с възможност да достигне 50 млн. тона годишно, пише в доклада по ОВОС на проекта

17:52 | 23.11.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Предвиждат нефтопроводът Бургас-Александруполис да е готов до 2015 г.

Проектът за строеж на нефтопровода Бургас-Александруполис ще бъде планиран, проектиран и изграден при спазване на стандартите на най-добрите международни практики, както и в съответствие с изискванията на ЕС за оценка на риска и въздействието върху околната среда. Това се казва в публикувания днес на сайта на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) доклад за Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на нефтопровода.

Докладът, който беше връщан от министерството за доработка три пъти, е обемен и изключително подробен на  експертно ниво и включва множество проучвания на почвите и водите на географския район, където се предвижда да премине трасето на нефтопровода. 

Планираният 42-инчов тръбопровод първоначално се предвижда да транспортира 35 милиона тона суров нефт на година, като проектният капацитет след 4 години ще достигне 50 млн. тона.

Засега експлоатация на съоръжението се предвижда за началото на 2015 г.

Целта на проекта за нефтопровода Бургас–Александруполис е да пренася нефт, произведен в Русия, Казахстан и Азербайджан към дестинации в Европейския съюз, Северна Америка и други международни пазари.

За допълнителното производство на суров нефт, очаквано в близко бъдеще в страни от бившия Съветски съюз, нефтопроводът Бургас–Александруполис ще служи като транспортен път в допълнение към превозването на нефт с танкери през Босфора. Съществуват обаче физически ограничения и опасности за околната среда, смятат експертите, изготвили доклада.

Суровият нефт за Бургас-Александруполис ще бъде транспортиран с танкери от нефтени пристанища в Черно море до Бургас и оттам чрез тръбопровод до Александруполис. В гръцкото пристанище петролът ще бъде натоварван на танкери, които ще го пренасят до крайната дестинация.

Тръбопроводната система най-общо ще има три вида основни инсталации. Едните инсталации ще са за разтоварване на танкери и резервоари за съхранение в района на Бургас и за приемане на разтоварения суров нефт. Другого основно съоръжение от нефтопровода е подземен тръбопровод от Бургас към Александруполис, който включва помпени станции. Предвижда се и строителството на резервоари за съхранение в района на Александруполис, които ще приемат нефта от тръбопровода, и съответно към тях инсталации за натоварване на нефта в танкери.

Проектът се реализира от регистрираната в Холандия фирма Trans-Balkan Pipeline (TBP), която представлява собственик и инвеститор посредством местните си клонове в България и Гърция.

Проектът се основава на тристранно правителствено споразумение между България, Гърция и Русия, което беше подписано през март 2007 г. и впоследствие ратифицирано от парламентите на трите страни. Руските акционери ще имат 51-процентов дял в проекта, а българските и гръцките дялове ще бъдат по 24,5%. На 15 януари 2009 г. проектът беше обявен от българското правителство за „проект от национално значение“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
Ако съм банкер, бих побързал да си прибера парите раздавани като кредити около Слънчев Бряг и в целия бургаски залив, защото само след няколко години със сигурност няма да мога да си ги взема...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
mitkopom
преди 12 години
бойко, бойкоооо продаде българското черноморие и поминъка на десетки хиляди българи за жълти стотинки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Ogibogi
преди 12 години
Каква ще е ползата за България или по точно, калко долари ще влизат в хазната?! При разлив ще има ли сериозни компенсации за България или руснаци и гърци ще вдигат рамене?! Ще имаме ли кранче на тръбопровода или ще бъде като тръбите на " Топлофикация" просто да си минават, дори и да не плащаш?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още