IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистерството се произнася за „Бургас-Александруполис“ през октомври

Компанията-оператор на проекта поиска удължаване на срока за предоставяне на допълнителни данни по ОВОС

16:24 | 22.08.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Екоминистерството се произнася за „Бургас-Александруполис“ през октомври

Компанията-оператор на проекта за петролопровода „Бургас-Александруполис“ "Trans-Balkan Pipeline" поиска срокът за предоставяне на допълнителни данни по доклада за Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) да бъде удължен до края на септември и Министерството на околната среда и водите (МОСВ) прие искането, съобщиха за Investor.bg от ведомството.

Това означава, че се удължава с един месец, т.е. до края на октомври, и срокът, в който МОСВ трябва да вземе решение по качеството на доклада.

В края на юни екоминистърът Нона Караджова съобщи, че министерството връща доклада по ОВОС, за да бъде допълнен от инвеститора "Trans-Balkan Pipeline". Мотивът за решението беше свързан с изискването към оператора да предостави допълнителни данни, за да се вземе обективно експертно решение.

Тогава Караджова тогава отбеляза, че липсват данни за "алтернативата пристанище за разтоварване на танкерите с нефт, което е въпрос на инженерни и технически показатели“. Първият вариант на инвеститора предвиждаше разтоварването на танкерите с нефт да става чрез т.нар. буйове в открито море.

След удължаването на срока за ОВОС е представен и вариант за разтоварване на петрола на бургаското пристанище. Срокът, в който трябваше да бъдат представени исканите от инвеститора разчети, изтичаше в края на август.

В случай че оценката е положителна, процедурата продължава с провеждане на обществени обсъждания, които предхождат окончателното решение за реализацията на проекта. При отрицателна оценка по ОВОС процедурата се прекратява.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
tnm
преди 12 години
Това връщане на доклада и вземането на решение след октомври /колко удобно, изборите точно ще са минали/ ме навежда на съвсем друга мисъл и тя, че се търси начин този проект да стартира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
ПРОЕКТ Бургас - Александруполос НЯМА да има - това стана ясно и на децата - както и всички останали енергийни проекти които няма да тръгнат сега - БГ ще бъде изолирана от енергийната карта - природата тук има малко значение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Jay Gould
преди 12 години
След като бургазлии казаха "НЕ" с 2 референдума на петрола по плажовете, наглите правителства на София пак натискат за заробващия и мръсен проект, който ще унищожи туризма и екологията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още