IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В споразумението на "Булгаргаз" с Botas няма клауза за произхода на газа

Причината е, че влизайки в турската газопреносна мрежа, газът става собственост на държавата

13:13 | 11.07.23 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В споразумението на "Булгаргаз" с Botas за ползването на инфраструктурата на турските терминали за втечнен газ няма изрична клауза за произхода на природния газ, става ясно от отговор на парламентарен въпрос, отправен към министъра на енергетиката Румен Радев. Причината за това е, че по закон, влизайки в мрежата, газът става турска собственост и не може да бъде определен произходът му.

В публичната документация на "Булгаргаз" е видно, че във всички договори за доставка на втечнен газ се поставя условие суровината да не е от Русия или от друга държава, срещу която се налагат санкции. Това условие ще продължава да се прилага, уверява Радев в своя отговор към депутатите от "Продължваме промяната - Демократична България" Иво Мирчев и Мартин Димитров.

Договорът с Botas е за ползването на турската инфраструктура - на терминалите за втечнен газ и на мрежата, което реално означава, че до България няма да пристига изрично газът от поръчания танкер, а турски микс, в който има и руски природен газ. Турция получава суровината през "Турски поток", но в микса влизат още и тръбен газ от Азербайджан и Иран, малко местен добив, както и втечнен газ от терминалите в Средиземно море.

Според Центъра за източни изследвания във Варшава през 2022 година Русия е доставчикът по "Турски поток", но руският природен газ е съставлявал малко под 22% от крайния турски микс. Следват газът от Иран (почти 10%) и от Азербайджан (към 9%). Спрямо 2021 година има спад на дела на Русия - с почти 5 пункта, но това е свързано по-скоро с намалялото като цяло потребление на природен газ в Турция.

Турция има желание да се превърне в газов хъб за Европа и дори обсъжда варианти за това с руската "Газпром". В момента обаче отношенията между Анкара и Москва започват да се обтягат на фона на желанието на Кремъл да прекрати зърнената сделка с Украйна и освободените от Турция петима командири на защитата на "Азовстал". Турският президент Реджеп Тайип Ердоган също така коментира, че Украйна е заслужила своето членство в НАТО, с което Турция започва да се възприема като неприятелска държава в някои среди в Русия.

От отговорите на министър Радев на въпроси на депутати е видно още, че през април 2023 година България е получила доставка на газ през терминали на Botas и количествата газ са били включени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) във формулата за ценообразуване през април. По искане на турската компания обаче данните за количествата и плащанията към тях са обект на търговска тайна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 11.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Василена
преди 9 месеца
Малко време ни беше радостта,че цените вървят надолу. За сега 3%, но идват септ, окт. и да не станат 30. Знаем,че природния газ си е по евтин от тока, но все пак няма основание за повишаване. Ползвахме до скоро услугата за плащане на равни месечни вноски, но се отказахме мин.година с тези шокови цени. Толкова удобно беше, като си знаем целогодишния разход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
zelka007
преди 9 месеца
защитниците на българският интерес немат свършване на нашата територия ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още