IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" е представил на Турция концепцията си за газов хъб

Идеята възникна през октомври 2022 година

11:40 | 09.06.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

"Газпром" е представил на Турция своята концепция за създаване на газов хъб, параметрите и принципите на неговото функциониране, съобщава ТАСС, позовавайки се на публикация в годишния отчет за дейността на компанията. "От октомври 2022 година "Газпром" заедно със своите турски партньори разработва въпроса за създаването на газов хъб в Турция", е отбелязала още компанията, без да навлиза в повече подробности.

В началото на октомври 2022 година "Газпром" и турската Botas, подкрепени от държавните глави и министрите на енергетиката, дискутираха възможността за създаването на газов хъб в Турция, който да предлага газ на европейските държави. "Това ще бъде площадка не само за доставки, но и за определяне на цените", коментира руският президент Владимир Путин тогава по време на среща с турския си колега на форум в Астана.

Страните от ЕС официално не налагат санкции срещу газовия сектор на Русия, но активно търсят начини за избягването на руския газ. На много нива в европейската администрация се коменитра какво ще стане с руските енергийни източници след края на войната, но отговорът е по-скоро политически, отколкото пазарен. Вероятно руските стоки отново ще намeрят своето място на европейския пазар в един момент, но по отношение на газа едва ли някой отново ще тръгне да сключва дългосрочни договори, коментираха преди дни анализатори от швейцарската AXPO по време на среща с български журналисти.

Опасенията в Брюксел относно газовия хъб в Турция са, че той ще бъде "задна врата" за руския природен газ в ЕС. Дори и в момента е трудно да бъде контролирано какво количество руски газ влиза в Европа през Турция. Страната получава газ от Азербайджан, идващи през TANAP, от "Турски поток" и втечнен газ от терминалите в Средиземно море - при миксиране няма да е лесно да се проследят източниците.

Миксирането обаче ще означава още, че Русия няма да може да възстанови своя лост за влияние в Европа, който доскоро ѝ даваха енергийните доставки, и на този етап вероятно просто търси начин да пласира газа си на доскорошния си основен пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 09.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още