IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските петрол и газ - накъде след войната в Украйна

Отрицателните цени на електроенергията ще бъдат все по-често срещани в Европа, смятат от швейцарската енергийна компания AXPO

16:13 | 31.05.23 г. 12
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Какво ще правим с руските енергоизточници след края на войната в Украйна е въпрос, който почти всички анализатори в Европа си задават непрекъснато. Отговорът му обаче е в ръцете на политиците и не зависи от пазарите, смятат в швейцарската енергийна група AXPO. Анди Зомер, директор "Фундаментален анализ и моделиране" в компанията, коментира по време на среща с български журналисти, че Русия има относително евтини енергоресурси и вероятно бъдещето им на европейските пазари ще зависи основно от отношенията между ЕС като цяло и отделните страни в общността с Русия.

Марко Залфранк, директор "Търговска дейност на континентална Европа" в AXPO, допълни, че ако руските газ, петрол или въглища, както и други суровини, се завърнат в пълния си обем в Европа, то това по-вероятно ще бъде през спот опции и пазари. "Не си представям някой отново да сключва дългосрочни договори с Русия", допълни още той.

Повече от 15 месеца след началото на войната в Украйна Европа не може да се откаже напълно от руския природен газ, казаха още от компанията. В ЕС се води дискусия за нови санкции в тази насока, но това със сигурност ще има отражение върху пазарите и ще доведе до поскъпване на природния газ, смятат в компанията. Според Залфранк има и още един проблем, който се взема предвид при дискусиите за ограничаване на вноса на руския газ и той е свързан с контрола.

Много трудно се контролира източникът на газа, особено ако става въпрос за вноса на суровината от Турция, която купува руски природен газ. Възможности за прескачане на подобни санкции има и при втечнения газ, допълни още той.

В момента цената на природния газ в Европа е на нивата отпреди началото на войната в Украйна. В последните дни на нидерландската борса TTF търговията се върти около нивата от 25 евро на мегаватчас. Колко дълго ще се задържат тези цени обаче зависи от много фактори, включително и икономическото възстановяване на Китай и потреблението в Европа. На този етап потребителите са изключително внимателни и няма сигнали за увеличаване на потреблението в Европа, категорични са от AXPO.

Анализаторите допълниха, че именно от това ще зависи и тенденцията на пазарите в следващите месеци. Част от потреблението вероятно въобще няма да се завърне - заради мерките за енергийна ефективност, но и заради затворените производствени мощности, някои от които се местят към държави с по-изгодни енергийни цени и условия, допълни Залфранк.

Цената на електроенергията в Европа също ще се влияе от потреблението, както и от цената на газа. Това важи и за България, която няма газови мощности, но е обвързана с европейските енергийни пазари, коментира Анди Зомер. У нас ефект имат и цените на въглеродните емисии, защото въглищните централи държат голям дял в микса. В момента заради слабата европейска икономическа активност и ниската цена на газа цените на въглеродните емисии паднаха от 100 евро на тон до 80 евро на тон. В дългосрочен план обаче те също ще се повишават и това ще доведе до повишаване на цената на електроенергията у нас.

Влияние в дългосрочен план ще окаже и колко бързо могат да навлязат соларните мощности у нас, коментира още анализаторът. Той посочи, че плановете на страната са да бъдат инсталирани 10 гигавата възобновяеми енергийни мощности до 2030 година. От тях 7 гигавата соларни панели, 2 гигавата вятърни и около 1 гигават водни централи. През 2022 година вече започва да се вижда ускоряването на изграждането на соларни централи у нас.

С развитието на соларните мощности в Европа все повече ще се срещат "отрицателните цени" на електроенергията. Затова трябва да бъдат предвидени мерки за съхранение - водород, батерии и т.н., които да направят пазара по-гъвкав. Част от зеления преход ще си остане газът, който предлага резервни варианти на зелената енергия, категоричен е още Зомер.

Заради по-евтиния газ и намалялото потребление в последните месеци България е нетен вносител на електроенергия, коментира експертът. Той посочи, че въглищата вече не произвеждат електроенергия на конкурентни цени, а обилните валежи в последните месеци възстановиха производството на водните централи в съседните държави, които преди това купуваха ток от България.

"Енергийният пазар става все по-глобален и нито една държава вече не е сама", допълни още Зомер. Той посочи още, че разчитайки все повече на втечнения газ, Европа например се конкурира пряко с Азия и Южна Америка за доставките и съответно зависи от състоянието на икономиките в тези региони, колкото и далеч да са те.

AXPO е една от водещите европейски компании по отношение на зелената енергия. В последните години тя търгува активно и с газ, включително и втечнен - компанията е акционер в Трансадриатическия газопровод (TAP), който доставя природен газ от Азербайджан в Европа.

В Швейцария AXPO е най-големият производител на зелена енергия, осигурявайки около 1/3 от потреблението.

Компанията има представителство и в България, където от 2020 година е изградила търговски хъб за Централна и Източна Европа (ЦИЕ). На този етап няма планове за изграждане на зелени мощности в региона, включително и в България - инвестициите са насочени основно в Швейцария и Западна Европа, разказа Милена Виденова, изпълнителен директор на AXPO България. Тя обаче допълни, че компанията има сериозни интереси в иновациите - производството на водород и батерии и обмисля управление на подобни проекти в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 31.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 7
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
Копейки, скимтите ли, скимтите ли? Еех, музика за ушите. А вашия вожд Пиз-дин получи икономическо шише в жопата. Чух,че и с арабвлите от КСА се скарал, че не спазвал квотите и сега чаршафите ще му припомнят как фалираха ссср 1990та като свалиха цената на петрола. Абе изобщо чака ви як сеХ изотзадзе, вие лоботомираните полезни едеоти да му мислите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 15
OHЯ
преди 9 месеца
Преди войната газа се търгуваше на 20-23 евро , в момента е 26-29 евро с тенденция да поевтинее ! А според любителите на полуръста газа минава през посредници , демек големия губещ са сибирските диваци ! Ама любителите на бай Ботокс не блестят с интелект ( само ДанчоШемета е капацитет ) и трудно смятат 2+2 :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 8
mr. Yoda
преди 9 месеца
sssaaa, ако търсиш логика, сред пуделите на САЩ не я търси. Там само акита и опикан-и електрически стълбове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 12
sssaaa
преди 9 месеца
Винаги ще има и газ и петрол. Единственият въпрос е на каква цена ще бъдат. Ама важното е да не е Руски, ако ще 500 евро да стане, ще храним Шистаците и Арабелите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 17
OHЯ
преди 9 месеца
За цената на Газа никой ботоксолюбец , нищо не казва ! Та кво сега pycopoби , ще се студува ли таа зима ? А топла вода ще има лЕ , а къпете ли се , или така си миришете ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 10
sssaaa
преди 9 месеца
Спомням си преди няколко години, когато черното злато бе паднало до 15-20$, как тук постваха статии как едва ли не скоро ще ни давали пари за да вземаме нефт защото нямало какво да го правят Харабелите. Та и сега така, Рашките няма на кого да продават, та за това едва ли не ще го подаряват. А дано и аз искам да зареждам на колонката без пари. Или както вика Фекалния преди 2 седмици - Рашбазуците се изтеглят до 7 дни от Бахмут, та така и за консумация на електроенергията ще ни плащат от КЕВР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 16
sssaaa
преди 9 месеца
"Отрицателните цени на електроенергият", няма какво да се притеснявам значи. Колкото повече електроенергия консумираме, толкова повече пари ще ни дават за това. Ехххх каква Демокрация, ехххх какви хубави Евроатлантически лъжи. На думи и обещания го докарват, но ще видим как ще са цените през зимния период за Бизнеса, които поеха цялата тежест от неморалното финансиране на ЕС за някои бизнеси в определени страни на принципа, моето си е мое, чуждото е общо и който изпревари той завари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 12
danchomentata
преди 9 месеца
До: zelka007 Абе вчера единия от спецназовете пред ковачите на закони "вика", че мерат радиация та се присетих за тва СВО https://***.segabg.com/hot/category-economy/proverkata-na-memoranduma-gemcorp-razkri-stryaskashti-narusheniya
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 20
zelka007
преди 9 месеца
иначе по темата ... рашибозуците нали си имат пазар в Азия , нема кво да се пънат туканка , а и тръбите си думнаха , имат да изплащат репарации , имат глоби да плащат ... много скоро и у нас ще се въведат батерии за балансиране на мрежата , както е по целият свят ... водородното съхранение все още е екзотика , но с навлизането на водородните пътнически влакове и то ще се разпространи ... газчицата отива на залез друзя антиваксъре-газовици-нефелници ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 19
zelka007
преди 9 месеца
До: данчонефелнатарубля ... смешен , утече СВОто , ако ще целата държава под строй да се изсипят там нема с какво да се бият с/у Leopard-и и Chalnger-и , само ще ги газят като остромуцунести и дългоопашати вредители по нивята ... велиомогъщите панцири и С400 що не са прихванали БПЛА-тата ве ... тия се разхождат из цялата държава все е дно са си у тех ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още