IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слънце и сняг - добра комбинация за производството на зелена енергия в Швейцария

Соларните панели в планинските курорти са по-ефективни, казват анализатори

22:17 | 06.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Соларни инсталации в швейцарския планински курорт Давос. Снимка: Hollie Adams, Bloomberg
Соларни инсталации в швейцарския планински курорт Давос. Снимка: Hollie Adams, Bloomberg

Швейцария постави соларни панели по стената на най-дългия язовир в страната и новата централа вече започна да произвежда електроенергия, съобщава Ройтерс. Бедната на ресурси алпийска страната опитва да намери начин да произвежда повече зелена енергия през зимните месеци и залага на два фактора, които има в наличност - слънце и сняг.

Соларната централа е на стената на яз. Мутзее, който се намира на 2400 м надморска височина и е заобиколен от заснежени върхове. Това е голямо предимство, смятат авторите на идеята от AlpinSolar. През зимата соларните панели в Швейцария, разположени по планинските върхове, произвеждат три пъти повече електроенергия от тези в долната част на страната, коментират от енергийната компания Axpo.

Високо в планината няма толкова мъгла, а рефлекцията от снега също е в помощ за производството. В допълнение соларните инсталации "обичат" по-студеното време и са по-ефективни при ниски температури, обясняват експертите.

Преди две години Axpo призна, че това е доста мащабен, но като цяло - ограничен като производство проект, и не смята да продължава, отчитайки трудностите по изграждането на мощностите. Днес обаче компанията планира общо 4200 соларни проекта в планински райони до 2030 година. Швейцарското правителство също гледа благосклонно на идеята и прави издаването на разрешителни за соларните централи по-лесно. Швейцария се обръща към зелената енергия, след като с референдум през 2017 година швейцарците подкрепиха решение на парламента за отказ от ядрена енергия.

На язовирната стена още през миналата година бяха монтирани 5000 соларни панела, които  се очаква да произвеждат около 3,3 гигватчаса електроенергия на година. Това е в състояние да захрани с електроенергия 700 домакинства, изчислява Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 06.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още