IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата чака "Лукойл" да плати над 1,5 млрд. лева данъци в бюджета

Ще има промяна в начина за събиране на таксата върху транзита на руски газ

10:38 | 23.10.23 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Под заплахата да бъде отнета дерогацията за руския петрол "Лукойл" се е съгласила да внесе данъци в общ размер на повече от 1,5 млрд. лева, стана ясно от брифинг в Народното събрание на представители на ДПС и ГЕРБ/СДС. Двете партии поискаха среща с правителството, за да бъде изяснено какво се случва с рафинерията на руската компания у нас и дали тя спазва ангажиментите си.

"Ползите от тази среща са, че първо ще приберем над 500 млн. лева от данъци, второ ще приберем над 1 млрд. лева от "Лукойл", които на практика не бяха платени от тях", каза депутатът Делян Пеевски.

През януари 2023 година 48-ото Народно събрание наложи данък върху "свръхпечалбата" от преработката на по-евтиния руски петрол, която е в размер на 70% от разликата между цената на руския сорт Уралс и европейския Брент на пазара. Според данни на Министерството на икономиката досега "Лукойл" не внасяше тази такса заради изискването в законодателството да бъде поискана нотификация от Европейската комисия (ЕК) за тази мярка. Сега депутатите са премахнали това изискване, стана ясно още от коментара на депутата.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев уточни, че към края на август "Лукойл" е дължала 620 млн. лева от този данък върху свръхпечалбата. "Имаме уверението на дружеството, че ще започнат да си плащат", допълни той. Средствата ще бъдат внесени във Фонда "Сигурност за енергийната система" (ФСЕС) и ще бъдат разпределени под формата на компенсации за потребителите.

Пеевски отбеляза още, че ще бъдат направени законодателни промени, които да позволят вземането на контрол върху складовете за горива и премахване на монопола на "Лукойл".

Ще има промяна и в начина на събиране на транзитната такса за руския природен газ в размер на 20 лева за мегаватчас. Тя беше тихомълком прокарана с промени в Закона за енергетиката преди няколко дни. "Булгартрансгаз" изрази опасения, че тя може да доведе до фалит на дружеството.

Според последната промяна таксата ще се събира от Агенция "Митници" от "Газпром", а ако руското дружество откаже да я плати - Министерството на финансите ще има ангажимента да ги изиска от Русия, допълни още Пеевски.

В петък (27 октомври) ще има извънредно заседание на Народното събрание, на което ще бъде разгледано ветото на президента върху Закона за енергетиката. Румен Радев атакува текстовете, касаещи либерализацията на електроенергийния пазар, но депутатите явно ще разгледат и сега анонсираните промени в текстовете. 

Делян Добрев заяви, че след обнародването на промените в Държавен вестник (вероятно на 31 октомври), "Лукойл" може да започне да плаща задълженията си към хазната. Ако това не стане, депутатите от ДПС и ГЕРБ/СДС ще внесат искането си за незабавно отпадане на дерогацията върху вноса на руски петрол.

По закон "Лукойл" има право да купува руския петрол сорт Уралс до края на септември 2024 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 23.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 4
0pk
преди 6 месеца
Ем чи ей как ше напълним бюджета - 1,5 от Лука, 1,0 от газа, можеш още неустойки да поискаме, че не са построили Белене в срок и ще закърпим положението. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 10
andy
преди 6 месеца
До: andy То и всичко останало е за това - комисионни от газа, далаверките около закриването на тецовете и още и още... Хубави хора са се впили във власта, не е като да са честни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 11
andy
преди 6 месеца
""Лукойл" да плати над 1,5 млрд. лева" За какво била препирнята. Еуродемократите се карат кой да прибере пачката! Едно е сигурно - при "нашите хора" ще отиде, а не за държавата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
melon
преди 6 месеца
Просто съм учуден какви национално отговорни политици имаме. На какво ли се дължи това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още