IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще облага с допълнителна такса вноса и транзита на руски газ

Със законодателни промени се ограничава цената, по която България може да купува руски петрол

16:05 | 14.10.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Допълнителна такса за вноса и транзита на руски природен газ през българската газопреносна мрежа предвиждат последните промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки срещу Русия. Текстовете, обнародвани в Държавен вестник в петък (13 октомври) и с незабавно действие, предвиждат допълнително облагане в размер на 20 лева за мегаватчас руски газ, влязъл на територията на страната.

Задължени лица са вносителите и търговците на газ, както и операторите на газопреносната мрежа. Промяната обаче изключва вноса на компресиран природен газ, транспортиран със специални съдове. България транзитира руски природен газ, идващ през "Турски поток" към Европа - основно за Сърбия и Унгария. 

Таксите ще се събират в приходната част на бюджета по сметката на Агенция "Митници". Институцията ще може да вземе решение за принудително изпълнение на таксата, ако има забавяне. Няма обаче текстове как ще се декларира и доказва произхода на газа.

С промените се регламентира и отказът от дерогацията, която страната получи по отношение на ембаргото на руския петрол в ЕС. Депутатите решиха, че рафинерията ни в Бургас трябва да преработва най-много 25% руски петрол до края на септември 2024 година, а  и от 1 октомври 2024 година да преробтва изцяло петрол с неруски произход.

Агенция "Митници" ще следи дали руската компания спазва това законово изискване, а при нарушения ще информира Министерството на финансите. От своя страна, министерството може да предложи на Министерския съвет да назначи т.нар. "особен управител" в "Нефтохим", тоест компанията да бъде взета под контрола на държавата.

Промените в закона се отнасят и до размера на таксата за т.нар. "свръхпечалба" за компаниите, които печелят от енергийната криза. Сега те ще трябва да внасят в бюджета 50% от разликата между пазарната цена на петрола на световните борси  и цената на руския петрол. Досега изискването беше за 33%. Средствата постъпват във Фонда "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС), а с тях се покриват разходите по схемите за компенсации заради поскъпването на енергоресурсите.

В закона е записано още, че цената, по която български фирми купуват руски петрол, не може да бъде по-ниска от котировката по Platts за същия период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 14.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 20 rate down comment 5
bigiadri
преди 6 месеца
Ние облагаме руския газ .Русия като толкова много обича Сърбия и Унгария да поеме тези такси. Така че те да преговарят с нея ,а ние си имаме пълното право да прилагаме санкциите срещу агресора . Цените на газта в Сърбия и Унгария трябва да е като тази в Европа и в никакъв случай по-ниска . Решението на парламента е правилно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 29
andy
преди 6 месеца
До: evlogi Парламента и правителството са просто гуменият печат на американските фашаги, нищо повече! Дали с пари са купени или с компромати ги държат, тези 2 институции са просто слуги на наглосаксонците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 33
vasp
преди 6 месеца
https://***.segabg.com/hot/category-economy/surbiya-i-ungariya-vuzroptaha-bulgarskite-taksi-za-gaz ... а дали не искат да ни скарат със Сърбия и Унгария ... как ще отговорят те на нашите повишения ... слушаме ли пак някого ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 41 rate down comment 10
evlogi
преди 6 месеца
От време на време българският парламент успява да вземе правилни решения. Дано тези моменти да зачестят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 45
andy
преди 6 месеца
То и сега внасяме азерски газ от Русия. Просто Азерете ще "вдигнат" производстното и всичко ще е наред. Както Индийците и Китайците започнаха да "добиват" нефт! :-))) Сгробката ПП-ГРОБ-ДПС са ужасно вакуумумни! Трудно изпълняват ФАЩисаните заповеди като харата. А иначе таксите се налагат за да може шистака на американските фашаги да придобие икономически смисъл. Това е пазарна икономика ала ФАЩ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още