IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почина председателят на Съвета на директорите на "Лукойл"

Владимир Некрасов е поредният починал висш служител в руска енергийна компания за последните месеци

20:10 | 24.10.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Внезапно почина председателят на Съвета на директорите на руския петролен гигант "Лукойл" Владимир Некрасов, съобщават от компанията. Причината за смъртта е остра сърдечна недостатъчност. През 2005 година той зае поста първи вицепрезидент на "Лукойл", а от септември 2022 година застана начело на Съвета на директорите.

65-годишният Некрасов замести Равил Маганов, който загина през есента на миналата година, след като падна от прозорец в правителствения болничен комплекс в Москва. Смъртта на Меганов повдигна известни въпросителни, на фона на поредица от смъртни случаи сред ръководителите на енергийни компании, включително и в редиците на "Газпром".

Необичайно за руските енергийни холдинги "Лукойл" зае позиция, различна от тази на Кремъл по темата за Украйна. През март 2022 година Съветът на директорите на компанията изрази опасенията си за "трагичните събития в Украйна"  и призова за бързо прекратяване на въоръжения конфликт чрез преговори.

 Малко по-късно президентът на "Лукойл", който е и един от основателите на компанията, Вагит Алекперов подаде оставка. Официалната причина за нея беше, че Алекперов е включен в списъка с физически лица под санкции на Великобритания и не искаше по този начин да бъде попречено на работата на "Лукойл".

Заради войната в Украйна ЕС наложи забрана за вноса на руски петрол, но Москва като цяло успя да намери нови пазари в Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 24.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 6
0pk
преди 6 месеца
До: zelka007, така е зелкич - в мордор държат кокала до края, не като в демократичните държави да предават ръководството на роднините си и да се пенсионирват. Но като цяло са намерили нови пазари и не плачат за загубата на европейския. Всичко върви по план. Ама чий е плана и ти не знаеш. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
penman
преди 6 месеца
Явно нещо се е изпуснал да каже, което не е харесало на фюрера и се е "споминал". Демокрация в действие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
zelka007
преди 6 месеца
хихи ... мрът кат мухu могучие меринджей и непобедимие генерали ... нищо , всичко върви по план ... :))) ... колкото повече от тази управляваща върхушка ги покрие пръст , толкова по-добро място за живеене ще стане светът ... успех им желаем в самоизяждането ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още