IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вагит Алекперов вече не е президент на "Лукойл"

Няма официално обяснение нито защо Алекперов напуска, нито кой ще го замести

21:46 | 21.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson, Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson, Bloomberg

Бившият министър на петрола по времето на СССР Вагит Алекперов напуска своите постове във втората по големина петролна компания в Русия"Лукойл", съобщава Ройтерс. Алекперов беше член на борда и президент на компанията и според класацията на Forbes е 10-ят най-богат руснак с богатство на стойност 10,5 млрд. долара. 

За сега няма яснота нито защо той напуска, нито кой ще го замести, допълва още агенцията.

Преди седмица Великобритания наложи санкции срещу Алекперов, забранявайки му достъп до страната като част от новия пакет мерки срещу Русия, наложени заради войната в Украйна. Според източници на Ройтерс причината за внезапното напускане е именно тази и президентът желае да защити максимално компанията.

Вероятно постът на Алекперов ще бъде зает от неговия първи вицепрезидент - Вадим Воробьов. На този етап от "Лукойл" отказват коментар по казуса.

Алекперов беше един от поддръжниците на сближаването на Русия с ОПЕК. Москва започна да играе важна роля в работата на неформалната група ОПЕК+, особено по отношение на политиката по добива.

Преди месец от "Лукойл" призоваха официално за спирането на "трагичните действия" в Украйна. Москва нарича военните действия в страната "специална операция". През 2021 година компанията увеличи добивите си до 1,6 млн. барела на ден, което я поставят редом до държави като Катар и Казахстан.

Много руски бизнесмени, включително и милиардерът Владимир Йевтушенков, който беше мажоритарен собственик на "Система", чиято основна дейност е свързана с технологии, финансови услуги, търговия и други услуги, решиха да напуснат бизнеса си, след като попаднаха под ударите на западните санкции.

"Лукойл" беше създадена през 1993 година, като Вагит Алекперов беше избран за президент и председател на борда. През 2018 година той съобщи, че обмисля кой ще бъде негов наследник и допълни, че няма да бъде нито един от неговите близки сътрудници.

Към 31 март Алекперов притежава 3,12% от капитала на "Лукойл" и чрез фондове - още 5,43% от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още