IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: България има право да изнася ограничени количества горива от руски петрол

ЕК не е започнала процедура срещу България, води разговори с правителството, каза говорител на институцията

17:43 | 10.11.23 г.
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

България има дерогация по отношение на износа на горива, произведени от руски петрол, коментират от Европейската комисия. Става дума за ограничени количества и при определени условия, уточни говорителят на институцията Даниел Фери в обедния брифинг в Брюксел.

Коментарът е по повод публикацията в европейското издание Politico, която разбуни духовете у нас. Според проучване на три независими анализаторски центъра България е нарушила санкционния режим срещу Русия. От Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) посочиха два примера - доставката на рафинирани продукти за Ротердам и танкер с нискооктанов бензин, претоварен край бреговете на Малта и насочен към САЩ.

Зам.-председателят на Надзорния съвет на "Лукойл България" Александър Величков обаче е категоричен, че и при двата товара няма нарушение на правилата. Той отказа да коментира има ли и други подобни доставки, които могат да предизвикат интереса на Европейската комисия.

По време на дискусия преди ден, посветена на горивата, Величков коментира, че има обективни причини за дерогациите - например България е единственият производител на авиационни горива в региона и спирането на производството би довело до криза.

В момента ЕК не е започнала никаква процедура срещу България по този казус, потвърди Фери днес (10 ноември) и допълни, че в Брюксел са в регулярни контакти с държавите от общността по отношение на санкциите срещу Русия и това не е начало на наказателна процедура.

България има правото на дерогация по отношение на вноса на руския петрол. През май от ЕК забраниха вноса на суровината като част от санкциите срещу Москва заради войната, която води в Украйна. Но тогава българското правителство отбеляза, че няма да може да се справи толкова бързо с предизвикателството да преориентира производствения процес на алтернативни горива.

Малко преди местните избори от ГЕРБ-СДС и ДПС внесоха искане за незабавно прекратяване на дерогацията, тъй като "Лукойл" не изпълнява своите ангажименти към страната. След това обаче предложението беше оттеглено, а на брифинг в парламента депутатите Делян Пеевски (ДПС) и Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) съобщиха, че имат уверенията на правителството, че "Лукойл" смята да внесе 1,5 млрд. лева - стари данъчни задължения и таксата от разликата в цената на руския сорт "Уралс" и референтния "Брент", заради което и изтеглиха предложението си.

След това обаче рафинерията публикува документ, че не дължи данъци към българската държава. Документът е към дата 27 октомври, тоест към този момент "Лукойл България" със сигурност не дължи най-малкото данък върху печалбата за текущата година, който трябва да бъде обявен и внесен през пролетта на 2024 г.

По-рано днес депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев отново внесе в деловодството на Народното събрание предложение за незабавна отмяна на дерогациите за "Лукойл" - и за петрола, и за износа на горива, като част от мотивите са, че те са в полза на руската компания, а не на българските потребители. От началото на годината печалбата на "Лукойл" от дерогацията е в размер на 1 млрд. евро, посочи още Добрев.

Преди ден Величков коментира, че отмяната на дерогацията само за петрола е в полза на руския бюджет - горивата ще се изнасят директно и ще се облагат от Русия, а средствата влизат в руския бюджет и остават там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 10.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още