IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Лукойл": Дебатите около рафинерията ни в България са истерични

Връзката на "Нефтохим" с Русия е много далечна, смята зам.-председателят на Надзорния съвет на "Лукойл България"

11:57 | 09.11.23 г. 3
Снимка: Artur Widak/NurPhoto via Getty Images
Снимка: Artur Widak/NurPhoto via Getty Images

Дебатите около рафинерията "Нефтохим" са прекалено истерични, заяви зам.-председателят на Надзорния съвет на "Лукойл България" Александър Величков по време на кръгла маса, посветена на горивата. Той беше категоричен, че се преувеличава значението на собствеността на рафинерията. Тя е български актив, чийто собственик е швейцарска компания (дъщерното звено на "Лукойл" Litasko - б.р.) и "пра-прабабата по веригата" е руска компания, в която половината акционери са чужди граждани, каза Величков.

"Страшна дъвка е, че "Лукойл" не плаща данъци", категоричен беше представителят на компанията. Причината за това е, че се гледа само рафинерията, в която са инвестирани повече от 4 млрд. лева за модернизации. Но всички бензиностанции например плащат данъци, включително и внасят в хазната косвения ДДС, както и акцизи, които автоматично се включват в цената на горивата.

По време на дискусията бившият вицепремиер в кабинета "Орешарски" Даниела Бобева коментира, че икономическата теория не познава компания, която непрекъснато е на загуба и да продължава да съществува.

Величков е категоричен, че тезата, че "Лукойл" се облагодетелства от дерогацията за руския петрол, е погрешна. Според него тя е дадена по обективни причини - например не само в България, но и в целия регион няма друг производител на авиационно гориво. Колкото до диверсификацията на преработвания петрол, в пристанище Бургас не може да влезе танкер с повече от 70 хил. тона вместимост, а през Босфора не може да мине танкер с над 140 хил. тона вместимост. Това означава, че суровината трябва да се пренатоварва на по-малки танкери, което повишава разходите.

"Лукойл" е тествал повече от 19 вида алтернативен петрол. В момента се работи за замяната на руския сорт 'Уралс", за който са изградени съоръженията.

По отношение на "политическите дъвки" около дерогацията депутатът от "Продължаваме промяната" Венко Сабрутев каза, че изключението от европейските правила е извоювано от кабинета "Петков" и през лятото на 2022 година цената на горивата действително е била много ниска. Той допълни, че отнемането на дерогацията изведнъж, без плавен преход, може да доведе до сериозни проблеми на пазара на горива.

Депутатът беше категоричен, че "Лукойл" не са представили план за диверсификацията на горивата и няма "обратна връзка". Общуваме с изпълнителната власт, но в парламента не ни викат и не ни допускат, каза от своя страна Величков по време на дискусията.

От Българската петролна и газова асоциация коментираха, че дерогацията никога не е имала за цел горивата да са "без пари" и тя е работила в първите месеци. Дерогацията още може да бъде управлявана, каза председателят на организацията Живодар Терзиев.

По-рано днес (9 ноември) беше разпространен доклад на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), според който България нарушава санкциите срещу Русия, изнасяйки горива, произведени от руски петрол. Величков нарече това "поредната дъвка" и обясни, че при преработката на петрол се получава "кошница от продукти", които не могат да бъдат използвани на българския пазар. Тези продукти не могат да бъдат складирани до безкрай и се изнасят. Годишно в България се потребяват между 2,5-3 млн. тона горива, но има "отпадни продукти" нискооктанов бензин например, който може да се изнася.

От европейското издание Politico, което е изготвило разследване по темата, са се свързали с "Лукойл България" и са питали за два конкретни товара. Единият е претоварен край бреговете на Малта танкер, който е превозвал нискооктанов бензин. Процедурата по претоварване е позволена от ЕС за офшорната зона на Малта и няма нарушение на правилата. Величков заяви, че вторият товар е доставка на пристанището в Ротердам и тя е с петролен продукт, който не е обхванат от санкциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 09.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
vauqaz
преди 6 месеца
Отcлaбвaнeтo бeз диeтa и глaдyване не е мeчтa - тoва е pеалнocт. Найпpoдaвaният пpoдyкт за отcлабвaне в cвeта! Пoмoгна на мeн и cъпpyга ми и ще пoмогне на вaс, peзyлтaтът е видим слeд някoлкo дни. Cъвeтвaм всички с надноpмeнo тeглo да пpoбвaт:----- http://gg.gg/ketox
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
melon
преди 6 месеца
Далечна е - цял милиметър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още