IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делян Добрев: От началото на санкциите "Нефтохим" купува три пъти повече руски петрол

Депутатът иска финансовият министър да преработи проекта за Бюджет 2024

11:23 | 15.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Преди началото на войната в Украйна рафинерията на "Лукойл" в Бургас е работила с 50% руски петрол, а останалото - от Ирак и Казахстан. Сега руският петрол е 94% в микса на "Нефтохим", каза в ефира на "Нова телевизия" депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев, който е председател на енергийната комисия в Народното събрание. Обемите се увеличават три пъти - от 15 млн. барела на 45 млн. барела месечно, сочат неговите изчисления.

"От началото на санкциите, вместо да купуваме по-малко (руски - б.р.) петрол, започнахме да купуваме повече", каза Добрев и допълни, че причината за това е ниската цена на руския петрол, заради което рафинерията печели милиарди.

Нещо повече - според документацията на Агенция "Митници" има доставки от България до "открито море", тоест няма никаква информация за дестинацията на горивата, произведени у нас.

Преди дни статия в Politico разбуни духовете у нас със заключението, че заради работата на "Лукойл" у нас, руският бюджет е получил 1 млрд. долара приходи. От "Лукойл България" бяха категорични, че не нарушават европейските правила и санкционния режим срещу Русия.

Добрев внесе предложение в парламента за отмяната на дерогацията в рамките на три дни, а не както е сега - до края на септември 2024 година, която България може да използва по отношение на руския петрол, но то беше отхвърлено на първо четене в енергийната комисия. Пред Нова телевизия той посочи, че няма да се съгласи на предложение за отмяна на дерогацията в срок от три месеца, каквито сигнали се чуват от управляващите ПП-ДБ.

Според Добрев срокът от три дни е много условен, защото с всички процедури по одобрение на законодателна промяна, минава около месец, докато влезе в сила.

Депутатът направи сравнение на цените на горивата в ЕС. По официални данни цената на бензина преди данъци, такси и акцизи е по-евтин, отколкото в България, в 10 държави от ЕС, сред които Австрия, Белгия или Чехия. Ден преди войната бензинът в България е бил по-скъп единствено от този в Малта, посочи Делян Добрев. Според него има много алтернативи за доставка на петрол - дори и без да се преминава през Босфора - от Казахстан.

Добрев коментира и предложението за Бюджет 2024 на финансовия министър Асен Василев. Според него приходната част е надценена с около 5 млрд. лева, каза депутатът и припомни, че от Националната агенция за приходите (НАП) са съобщили, че към момента събраните данъци са около 31 млрд. лева. Добрев не очаква те да надхвърлят 34 млрд. лева до края на годината, при заложени 35 млрд. лева за 2023 година.

В Бюджет 2024 са заложени приходи от данъци в размер на около 40 млрд. лева, каза още той и допълни, че очаква неизпълнение на капиталовата програма (в размер на 12 млрд. лева), което ще прикрие надценените данъчни приходи.

"Вчера слушах много внимателно всички икономисти, които се изказаха по темата и нито един не подкрепи бюджета", заяви депутатът. Според него този бюджет е нереалистичен и трябва да бъде върнат на финансовия министър да го преправи. Добрев призова управляващите да се вслушат в исканията на ГЕРБ-СДС, които ще го изпълняват през 2024 г.

Общите приходи в бюджета за догодина са в размер на 77,6 млрд. лева, а очакваните разходи - 83,8 млрд. лева, тоест запазва се дефицит от 3% и през следващата година. Дългът ще бъде в размер на 23,8% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 15.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още