IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Нефтохим" е под заплаха от санкции заради износ на горива в нарушение на правилата

България е изнасяла горива, произведени от руски петрол, което е забранено от санкционния режим на ЕК

07:57 | 09.11.23 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

България е нарушавала петролното ембарго на ЕС и е изнасяла произведени от руския петрол горива в ЕС и САЩ, съобщи пред БНТ Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрация (ЦИД). От март до юли 2023 година "Нефтохим" е изнасял горива, произведени от руски петрол, и собственикът "Лукойл" е натрупал 1 млрд. евро печалба за руския бюджет, сочат данните на експерта.

От ЦИД сочат два товара - 265 хил. тона нафта, доставени до пристанището в Ротердам, и още един, претоварен край Малта и след това изпратен до Флорида. Оправданието е, че "Нефтохим" няма достатъчно място да съхранява това гориво.

"Рискуваме рафинерията да попадне под санкции", каза Владимиров. Според него износът на горива е ставал с негласното одобрение на служебното правителство, защото тогава имаше становища, че страната може да изнася произведената продукция, която, дори и произведена с руски петрол, става с български произход. Дискусията беше много активна в края на 2022 г.

България получи дерогация от забраната за внос на руски петрол, защото нямаше друг източник на петрол до 2024 г. Според европейските правила страната ни няма право да изнася произведените от руския петрол горива, освен към Украйна, за да не получава неконкурентно предимство, което е нарушение на правилата за единния пазар.

Владимиров уточни, че за проблема са уведомени властите в ЕС и САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 09.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 14
Tikva007
преди 6 месеца
*България е нарушавала петролното ембарго на ЕС и е изнасяла произведени от руския петрол горива в ЕС и САЩ, съобщи пред БНТ Мартин Димитров* - Интересно, а като е изнасяла за украйна, не е нарушавала. За това, че украинските танкове вървят с дизел от Лукойл Нефтохим се похвалиха Зеле и наш кирчо, когато се прегръщаха в София. Малтинчо винаги го използват за мрръссната работа, когато някой сериозен тарикат на тъмно е замислил сериозен келепир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 11
0pk
преди 6 месеца
До: Achtung инженерът кухао трябва да им разработи датчици за колите, които да разпознават наличието на тоталитарни молекули в горивото, своевременно алармиращи водачите със сигнал "мнгситъъъъъъп". :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
Achtung
преди 6 месеца
Холандските и американските коли не им ли светва чека с тоя Лукоилски бълвоч :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още