IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков: ГЕРБ да поеме отговорността за отнемането на дерогацията за руски петрол

В кабинета "Денков - Габриел" има министри, предложени от ГЕРБ, каза премиерът

12:35 | 12.11.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Когато дойде време за ротация, ГЕРБ може да прекрати незабавно дерогацията за руския петрол и да поеме отговорността за това, препоръча премиерът акад. Николай Денков в интервю за БНР.

Той беше категоричен, че в правителството и в Народното събрание са внесени различни доклади, които показват, че прекратяване на дерогацията за три дни ще доведе до недостиг на петрол, ръст на цените, презапасяване и социален шок. По тази причина и правителството подкрепи поетапното намаляване на дерогацията - до септември 2024 година.

Със законодателна промяна от края на септември 2023 година Народното събрание постави няколко междинни цели за отказа от руски петрол. Компаниите, които преработват суровината (единствено рафинерията "Нефтохим", която е собственост на "Лукойл"), трябва до края на годината да намали делът на руския петрол до 80%, до 31 март - до 75%, до 31 юни - до 50%, а до септември - не повече от 25%. При това обемът на преработените горива не трябва да пада под средното за последните пет години.

Малко преди местните избори обаче ГЕРБ-СДС и ДПС поискаха отмяната на дерогацията, която облагодетелства руската компания, но не и българските потребители. Искането беше оттеглено, след като "Лукойл" обеща да спази своите ангажименти. По думите на депутатът Делян Пеевски (ДПС) компанията се е ангажирала да внесе в бюджета 1,5 млрд. лева - данъци от предишни периоди и таксата, която се дължи заради по-ниската цена на руския петрол. 

Руската компания обаче публикува бележка от Националната агенция за приходите (НАП), че не дължи данъци. Бележката е валидна към 27 октомври и в нея не влизат дължимите данъци за текущата година, които ще бъдат декларирани и трябва да бъдат платени през пролетта. В петък (10 ноември) председателят на енергийната комисия към парламентът депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев отново внесе в деловодството на Народното събрание предложение за отмяната на дерогацията за руския петрол и за горивата, произведени от него.

Може ли Бюджет 2024 година да развали коалицията

Бюджет 2024 може да се превърне в спънка пред управляващата коалиция, стана ясно от думите на премиера. Той посочи, че би подал оставка, ако праламентът приеме бюджет, който не може да бъде изпълнен.

Преди ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска "поправка" на бюджета с по-малко разходи и по-реалистични приходи, както и отделно предвидени средства за инвестиционни проекти. Според Денков обаче част от исканията са противоречиви и се наблюдава преход от "предизиборни мобилизационни речи към следизборна психотерапия".

Премиерът е категоричен, че все още е рано да се говори за "дупка" в изпълнението на приходната част на бюджета за 2023 година. Неизпълнението, отчетено от финансовия министър Асен Василев в петък (10 ноември) в размер на малко над 2 млрд. лева се дължи на неяснота кога ще бъдат преведени средствата по Плана за възстановяване.

Плащанията на тези средства зависят от преговоритес ЕК по едни от най-тежките проблеми в икономиката - например за бъдещето на въглищните мощности. "Аз лично подхождам спокойно по този въпрос - няма никаква опасност бюджетът да излезе извън границите от 3% дефицит. Това вече би било проблем", категоричен беше още Николай Денков.

Според Бойко Борисов "постната пица" е приемливо решение и поиска повече средства за капиталови разходи. "Резултът от постната пица, прилагана от ГЕРБ през последните 10 години, е този, че България е на опашката на ЕС по отношение на минималната заплата и средните доходи", отбеляза обаче Денков. Той допълни, че в Бюджет 2024 са заложени 12 млрд. лева за капиталови разходи, което е съществено увеличение спрямо последните години. За общините също са предвидени средства, но те ще бъдат давани за проекти, които първо ще минават оценка за целесъобразност.

"Няма да се правят чешмички и стадиони, а ще се финансират проекти, които ще са от полза за хората", отбече още премиерът.

Има министри, предложени от ГЕРБ в кабинета "Денков-Габриел"

Има министри и зам.-министри, които са предложени от ГЕРБ в кабинета "Денков - Габриел", обяви Денков пред БНР. Той уточни, че това е било условие правителството да получи подкрепа, но и не дели министрите на "наши и ваши", а всички работят заедно.

Премиерът отказа да уточни за кои имена или кои сфери става въпрос и допълни, че ще стане ясно, когато дойде време за ротация. Тогава всеки един от министрите ще даде отчет за своята дейност, обеща ще Денков.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ изготвиха 18-месечна програма за управление, която предвижда ротация по средата. Тогава правителството ще поеме Мария Габриел, която в момента е вицепремиер и министър на външните работи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 12.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 9
Ironhorse
преди 5 месеца
ПП/ДБ са корумпирани русофили.Денков ... е ***, не .. сапунът е много по-полезен от това нищожество!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още