IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ: От 2024 г. в общините ще остават около 100 млн. лв. приходи от патентен данък

Министерство на финансите подкрепя общините за вдигане на местните данъци

16:34 | 10.11.23 г.
Снимка: Министерство на финансите
Снимка: Министерство на финансите

Като стъпка в посока на финансовата децентрализация на местните власти от началото на 2024 г. в управление на общините ще остават около 100 млн. лв., съобщават от пресслужбата на Министерството на финансите. Това са очакваните приходи от патентен данък, които ще се формират от два компонента – от самото увеличение на патентния данък и от заведенията за хранене, които преминат към плащането му. Така общините ще разполагат с по-голям ресурс, който сами да управляват, посочват от ведомството.

Всички приходи, свързани с упражняването на занаятчийски дейности и услуги, постепенно трябва да се прехвърлят към общините, каза министърът на финансите Асен Василев на среща с ръководството на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). По време на срещата са обсъдени проектът на Закона за държавния бюджет за 2024 г., предложените промени в данъчните закони и предстоящите инициативи и проекти на общините, финансирани със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост и програмата за финансиране на общински инвестиции.

„Посоката, в която искам да вървим, е към функционална децентрализация на общините. Необходимо е да дадем възможности на общинските власти да взимат повече решения на местно ниво“, каза Василев.

НСОРБ постави като основен проблем пред местните власти планирания в бюджета за следващата година размер на общата изравнителна субсидия. С нея трябва да се компенсират и разходите, свързани с увеличаването на минималната работна заплата от 1 януари 2024 г. Постигнато е съгласие размерът на субсидията да бъде повишен от 404 млн. лв. на 470 млн. лв., така че да позволи на общините да реализират местните си политики в полза на населението.

На срещата са обсъдени и предложените от общините промени в Закона за местните данъци и такси, които предвиждат актуализиране на нормите за определяне на данъчните оценки на недвижимите имоти. Министерството на финансите подкрепя местните власти, тъй като размерът на местните данъци и такси не е актуализиран от 2010 г.

НСОРБ са доволни от идеята всяка година от бюджета да се заделят по 1 млрд. лв. за финансиране на общински проекти, както и за въведените стандарти в образованието и здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 10.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още