IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Предложенията за промени в данъчните оценки са справедливи, но закъснели

Според Добромир Ганев и Александър Бочев е важно каква ще бъде методологията за изчисление

21:05 | 09.11.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Предложенията на Министерски съвет за данъчните промени, които включват и промяна на данъчните оценки, са справедлив и закъснял процес, каза Добромир Ганев, бивш председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ) в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че данъчните оценки не са актуализирани от 2009 г., а пазарните оценки в някои големи градове ги изпреварват два пъти и половина. Според Ганев обаче е важна и методологията на данъчните оценки, за да не се изпадне в ситуацията, наблюдавана преди около 10 г., когато данъчната оценка в по-малките населени места е надхвърляла пазарната.

Въвеждането на предлаганите промени обаче зависи от общините и трябва да бъдат съгласувани с общинските съвети, обясни Александър Бочев, новоизбран председател на НСНИ. Според него повече приходи от данъци в общинските бюджети трябва да се инвестират в подобряване на градската среда.

Двамата експерти коментираха и предложения от сдружението актуализиран проект на закон на посредническите услуги при сделката с имоти, който цели повишаване на квалификацията на брокерите и уточняване на правила за извършване на брокерската работа. 

Регулацията в сектора е важна заради повишаването на доверието, както на крайните потребители, така и на участниците в посредническия бизнес, обясни Бочев. Той посочи, че законът цели повишаване на квалификацията на брокерите и уточняване на правила за извършване на брокерската работа, което ще подобри услугата. Друга цел е регламентацията на регистъра, който да стане задължителен, така че всеки участник на пазара да може да види името на този, с когото ще работи, допълни Бочев.

„Пазарът функционира и без тези промени, но справедливостта на работата е под въпрос. Логично е да има развитие, като се уточни еднакъв стандарт и етичен професионален кодекс за всички брокери, за да се избягват лошите практики“, каза още той.

Когато става въпрос за посредническата роля на брокерите, не винаги става дума за защита на финансовия интерес – ролята на брокера е по-скоро да даде спокойствие около сделката, което е и решаващото за повечето клиенти, каза Бочев.

Би било полезно да има информация за сделките, която да се предоставя публично, но засега липсва такава статистика, каза още Бочев.

Агенцията по вписванията разполага с „Интегрирана информационна система за кадастър и имотен регистър“ (ИКАР), но най-вероятно нямат човешкия и финансов капацитет, за да гледат дълбоко в нотариалните актове по редица параметри, допълни Добромир Ганев. Той допълни, че има вече такъв софтуер, а много сектори и организации имат нужда от такава база данни.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 09.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още